Buna ziua,
In urma cu 3 ani si 4 luni nu s-a achitat ultima factura dintr-un abonament de telefonie mobila si astazi, 09.11.2010 am primit in cutia postala un plic in care, pe langa alte hartii, era o "citatie" pentru infatisare la un proces din Constanta [eu sunt din Braila] in vederea recuperarii datoriei + dobanzi + taxe + comisioane etc astfel incat de la 100 ron s-a ajuns la 1100 ron. Citind pe mai multe website-uri despre aceste firme de recuperare restante, aparea foarte des termenul de "prescriere a datoriei" si am nevoie de cineva avizat care sa imi explice clar acest lucru, astfel incat sa stiu cum sa procedez si cum sa raspund la amenintarile de dare in judecata din partea aceste firme din Constanta. Deci, este adevarat ca dupa 3 ani de la inceperea datoriei aceasta se prescrie? In acest moment aceasata firma nu ma poate obliga sa le dau acesti bani sau sa ma dea in judecata deoarece orice instanta judecatoreasca ar respinge din oficiu/ start acest dosar pe baza acestei "prescriptii"? Sper ca ma poate ajuta cineva cu aceasta problem si multumesc anticipat.
Multumesc pentru raspuns. Dar cautam o confirmare...deci a survenit prescrierea? as fi dorit sa stiu cu siguranta astfel incat sa stiu pe ce pozitie sunt. Daca pot refuza sa platesc acesti 1100 lei pe baza prescriptiei. Dupa tot ce am citi pana acum asa se pare dar tot nu sunt 100% sigura :(
Pentru a fi 100% sigur ar trebui sa vada un avocat actele.
Termenul de prescriptie in cazul dvs. este de 3 ani dar fara a se vedea exact situatia nimic nu este sigur.
Daca s-a deschis proces prescriptia nu a survenit chiar daca au trecut 4 ani si procesul este pe rol.
Buna seara, stimate domn.
Acum am observat ca linkul nu duce la pagina intentionata de aceea va relatez despre ce anume era vorba: am intrat pe website-ul ministerului justitiei/ constanta si acolo am gasit o intrare pentru un dosar inaintata de firma in cauza, depus pe data de 01.06.2010 [inainte de a expira cei 3 ani pentru prescriptie]. Asta inseamna ca nu s-a prescris datoria? Data pentru termenul de judecata este de 10.12.2010. In acest context, acest dosar depus face obiectul intreruperii prescrierii [citez: " al.b. prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare..." ] In acest caz, asta inseamna? Ca nu invoca prescrierea in caz de judecata? multumesc anticipat!
Acest lucru inseamna, cel putin teoretic, ca dreptul la actiune al creditorului nu este prescris.
Pentru ca acest drept material la actiune, al creditorului, sa fi fost prescris, ar fi trebuit ca data primirii de catre Judecatorie/instanta a cererii de chemare in judecata (indreptata impotriva dvs.) sa fie "dupa" cei 3 ani de la data scadentei debitului.
Prescriere datorie
mircea1482
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi profesioniste legate de problema mea. Am avut in 2001 un abonament la Orange pe care stiu ca l-am ... (vezi toată discuția)