avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale capacitatea de folosinta a PJ
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

capacitatea de folosinta a PJ

Care este opinia voastra cu privire la urmatoarea speta privind interppretarea prevederilor art. 34 din Decretul Lege 31/1954:

Avand in vedere ca "Persoana juridică nu poate avea decît acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de înfiinţare sau statut. Orice act juridic care nu este făcut în vederea realizării acestui scop este nul.", poate o PJ sa garanteze cu bunuri proprietatea societatii un credit contractat de o alta societate?

.... parerea mea este ca un astfel de act este lovit de nulitate avand in vedere ca o societate comerciala nu poate avea ca scop garantarea unor obligatii asumate de o alta societate.

astept si opiniile voastre pe marginea acestui subiect







Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 10:01, 20 Februarie 2008
Este posibil si legal daca exista Hotarare AGA. Raspunsul cred ca trebuie cautat in prevederile legii 31/1990 privind societatile comerciale, si nu in cele ale Legii 31/1954. Nu confundati scopul cu obiectul de activitate.
legea 31/1990 nu contine prevederi speciale cu privire la acest aspect si tocmai din lipsa unor astfel de prevederi se naste intrebarea de mai sus.

In vechea lege bancara se putea gasi solutia pentru astfel de situatii, insa in prezent singura reglementare este cea din decretul 31/1954.

Capacitatea de folosinta a societatii comerciale este circumscrisa de scopul pentru care societatea a fost constituita.constituita in scopul garantarii obligatiilor altei societati.
Specialitatea capacitatii de folosinta a societatii este determinat prin precizarea obiectului de activitate al societatii in contractul de societate. Deci, societatea poate incheia numai acele acte juridice (acte de comert) care servesc la realizarea obiectului societatii. Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este lovit de nulitate.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut al societatii catre asociat bogdan27 bogdan27 Este legal imprumutul acordat unui asociat de catre societate? Daca nu este legal, care este dispozitia legala care interzice acest lucru? In legea 31/1990 la ... (vezi toată discuția)
Imprumut actionar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cunoaste cineva o prevedere legala prin care un actionar poate fi imprumutat de firma cu o suma de pana la 5000 euro pana la ridicarea dividendelor?eu recunosc ... (vezi toată discuția)
Principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice babysee babysee Acest principiu a fost reglementat de catre Decretul nr. 31/1954 care a fost abrogat odata cu intrarea in vigoare a NCC. Potrivit acestui principiu, o ... (vezi toată discuția)