avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Principiul specialitatii capacitatii de folosinta a ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice

Acest principiu a fost reglementat de catre Decretul nr. 31/1954 care a fost abrogat odata cu intrarea in vigoare a NCC.

Potrivit acestui principiu, o societate comerciala nu putea desfasura alte activitati decat cele mentionate expres in obiectul de activitate (principal/secundar).

NCC la art. 206 alin. 2 reglementeaza doar situatia in care persoana juridica este fara scop lucrativ (ONG-uri, asociatii etc.).

Avand in vedere cele de mai sus, intrebarea mea este, in ce masura poate (legal) o societate comerciala, care are drept obiect de activitate orice altceva mai putin acela privind creditarea, sa incheie contracte de imprumut cu proprii angajati in aproape aceleasi conditii in care incheie astfel de contracte institutiile de credit, adica, fiind prevazuta o dobanda, existand un scadentar, existand posibilitatea rambursarii anticipate etc.

In trecut, majoritatea opiniilor inclinau spre nulitatea absoluta a acestui contract, banzadu-se pe principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice, mai exact, obligatia persoanei juridice de a actiona doar pentru indeplinirea scopului pentru care a fost infiintata si anume, a obiectului de activitate autorizat.
Momentan, NNC care a preluat doar o mica parte din ce exista in Decret, nu mai stipuleaza aceasta interdictie in mod expres, ci face referire doar la persoanele juridice care desfasoara activitati fara scop lucrativ.

De asemenea, art. 144 din Legea nr. 31/1990, prevede doar interdictia unei societati de a imprumuta proprii administratori.

Considerati ca legal ai voie sa inchei astfel de contracte? Exista vreo interdictie in alt act normativ? Ce riscuri pot aparea? Izvorate din ce?

Alte discuții în legătură

Fidejusor persoana juridica eva_ptrm eva_ptrm Buna ziua! Un S.R.L. poate garanta cu bunurile sale un credit luat de un alt S.R.L.? Mentionez ca intre cele doua companii nu exista nici o relatie, nu au ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de folosinta a pj ariam ariam Care este opinia voastra cu privire la urmatoarea speta privind interppretarea prevederilor art. 34 din Decretul Lege 31/1954: Avand in vedere ca "Persoana ... (vezi toată discuția)
Imprumut al societatii catre asociat bogdan27 bogdan27 Este legal imprumutul acordat unui asociat de catre societate? Daca nu este legal, care este dispozitia legala care interzice acest lucru? In legea 31/1990 la ... (vezi toată discuția)