Un S.R.L. poate garanta cu bunurile sale un credit luat de un alt S.R.L.? Mentionez ca intre cele doua companii nu exista nici o relatie, nu au actionari comuni. S.R.L. 2 vrea sa ia un credit de la un IFN si nu are o garantie suficienta, asa incat SRL 1 s-a oferit sa garanteze. E posibil?
NCC, la art. 2285 nu face deosebire intre persoane fizice si juridice. Pe de alta parte, Decretul 31/1954, la art. 34 prevede ca orice persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. Cu alte cuvinte, daca in obiectul de activitate nu e inscris codul CAEN corespunzator acordarii de garantii, nu poate compania sa ofere garantii.
Eu cred ca un SRL poate fi fidejusor doar daca isi inscrie in obiectul de activitate acordarea de garantii si doar daca incheie un contract de fidejusiune cu titlu oneros (fiind o societate comerciala, ii este interzis sa incheie contracte cu titlu gratuit). Asta am inteles eu din ce am citit pana acum.
Va rog sa ma ajutati si cu o alta opinie, avizata, asupra acestei probleme. Imi scapa ceva din vedere? Exista vreo portita de scapare? :)
1.Fidejusorul nu poate fi decat o persoana fizica.Acest lucru nu rezulta explicit din disp. ref la cine poate fi parte in contractul de fidejusiune , dar rezulta din precizarea art.2285, ref la conditiile ptr a deveni fidejusor(,bunuri suficiente pe teritoriul Romaniei si sa domicilieze in Romania,) apoi din disp. ref la incetarea fidjusiunii .in cazul decesului fidejusorului.Domiciliul, decesul sunt termeni care se pun numai in relatie cu o persoana fizica si nu cu una juridica.
2Decretul 23`/1954 a fost abrogat odata cu nitrare a in vigoare a NCC,dar principiul specialitatii capacitatii de folosinta al persosanei juridice este in continuare viabil.
3.In alta ordine de idei, constituirea de garantii asupra bunurilor patrimoniale ale unei societati nu este interzisa la modul absolut prin L 31/1990..Este adevarat ca disp inscrisa in art. 153 si art. 124 vizeaza in mod expres societatile pe actiuni.
Ca sa concluzionez, se pot constitui garantii asupra bunurilor patrimoniale ale unei societati dar in scopul bine precizat al indeplinirii obiectului de activitate al societatii.
Va multumesc pentru raspuns!
Din moment ce SRL 1, care vrea sa-l ajute pe SRL 2, nu are in obiectul de activitate oferirea de garantii, as vrea sa stiu daca ar putea sa fie codebitor al SRL 2. Asta in conditiile in care nu exista legatura intre societati si creditul ar urma sa fie investit intr-un proiect in care doar SRL 2 ar fi proprietar. Este posibil sa ia un credit impreuna, desi banii se duc doar la una din companii?