avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate

Buna ziua am si eu nevoie de consultanta juridica pentru urmatoarea situatie: luna viitoare se implinesc cei doi ani de concediu de matenitate si ar trebui sa ma intorc la serviciu insa de acolo primesc subtil "indemnul"de a imi cauta de munca in alta parte pentru ca "ei nu pot concedia un om doar pentru ca ma intorc eu si sub nici o forma nu au cum sa imi pastreze postul pe care il ocupam pana sa nasc asa ca ar fi mai bine sa imi caut de lucru".
As vrea sa stiu daca ei pot face asta?, nu ar trebui sa am locul asigurat pentru cel putin sase luni de la data intoarcerii? in cazul in care angajatorul insista sa nu ma intorc ce se poate intampla? sau mai bine spus ce pot face eu ca sa ma apar? exista vreo lege care sa ii oblige sa ma primeasca inapoi? mentionez ca firma la care lucrez are deja doua puncte de lucru deschise in orasul in care locuiesc deci nu se pune problema gasirii unui loc si pentru mine.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 11 Noiembrie 2010
Inainte cu cateva zile de expirarea concediului de cresterea copilului pana la 2 ani, faceti o cerere (la care sa primiti numar de inregistrare) catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
Angajatorul are obligatia de a va reprimi la lucru de a 2-a zi dupa ce copilul dvs implineste 2 ani.
El nu are voie sa va concedieze timp de 6 luni pentru necorespundere profesionala, intrucat se considera perioada de readaptare profesionala.
Va poate concedia numai prin desfiintarea postului. Odata cu reintoarcerea la munca va poate inainta un preaviz de 20 zile lucratoare. In aceasta perioada aveti dreptul sa lucrati numai 4 ore/zi fara sa va fie afectate drepturile salariale (adica sa fiti platita ca ptr 8 ore/zi).
De asemenea, la sfarsitul perioadei de preaviz trebuie sa va plateasca minim un salariu compensatoriu in afara drepturilor la zi.
Trebuie sa va elibereze o adeverinta de somaj cu care sa va puteti inscrie sa primiti indemnizatia de somaj.
Foarte important: sa nu demisionati (art.79 din Codul muncii) sau sa faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii), pentru ca nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Legea 202/2002 actualizata in 2007, spune la art.10:
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Pe postul dvs. putea sa angajeze pe altcineva numai pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC. Faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea Legii 202/2002, a Codului muncii, a CCM si a CIM.

iirina_19 a scris:

....
Va poate concedia numai prin desfiintarea postului.
.......


Chiar asa ? ... in cazul revenirii din CCC, .in afara de concediere pentru necorespundere profesioanala, c.i.m. poate inceta in toate celelalte situatii prevazute de Codul muncii .
Cu tot respectul, d-le freeelis, in cazul de fata nu cred ca poate fi forba de incetare de drept a CIM, de incetare pentru motive care tin de persoana salariatului(art.61 lit.d), iar de incetare cu acordul partilor(art.55 lit.b) si prin demisie(art.79) chiar nu pune problema. Cum am spus si mai sus, persoana nu trebuie sa faca acest lucru, deoarece va pierde dreptul la somaj. Nu salariatul este cel care vrea sa scape de angajator, ci invers. Ramane deci posibilitatea desfiintarii locului de munca(art.65 alin. 1 si 2), iar in cazul acesta nici cealalta persoana angajata in locul sau nu poate ramane_doar daca sunt doua posturi de acelasi fel si se desfiinteaza unul din ele.
Despre necorespundere profesionala : www.legislatiamuncii.ro/.../cazuri-de-necorespundere-profesionala-invocate-in-practica.html -
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
iirina_19, utilizator
Argumentele dvs nu prea stau in picioare ...angajatorul nu este obligat sa trimita in somaj ... iar practica judiciara nu este unitara si nici nu constituie izvor de drept

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate angajator de a reincadra pe aceiasi functia la revenirea din cic? ContSters68307 ContSters68307 Buna, Este angajatorul obligat,dpdv legal, sa reincadreze salariata revenita din CIC pe acelasi post sau doar sa o reincadreze si sa o evalueze dupa ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului in momentul intoarcerii din concediul pentru cresterea copilului mbclk11@yahoo.com mbclk11@yahoo.com ma puteti ajuta,va rog, cu un raspuns: care sunt obligatiile angajatorului fata de angajatul caruia i s-a terminat concediul pentru cresterea copiluli? (vezi toată discuția)
Terminare cic olgutza_83 olgutza_83 Buna ziua, Pe data de 31 ianuarie se termina concediul de cresterea copilului, iar pe 1 feb tb sa incep lucrul. Am fost anuntata de cei de la firma la care am ... (vezi toată discuția)