avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se poate modifica salariul la inceperea serviciului, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se poate modifica salariul la inceperea serviciului, dupa terminarea concediului de 2 ani ptr crestere copil?

Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema: sunt o mamica aflata in concediu crestere copil(pana la 2ani), in momentul cand s-a suspendat contractul de munca am fost "rugata" de catre patron sa semnez un act aditional la contractul de munca, prin care acceptam o functie inferioara celei dinainte, dar fara a-mi modifica salariu; ideea este ca intre timp am ramas insarcinata cu al doilea copil, iar contractul de munca trebuie sa reinceapa, dupa care voi intra din nou in cencediu de crestere copil si acum vine intrebarea: poate angajatorul sa-mi modifice salariul pe care l-am avut la plecare mea in concediu de crestere copil, avand in vedere ca am semnat pentru o functie inferioare celei pentru care eram palatita ??? Mentionez ca salariile pe parcursul celor doi ani nu s-au micsorat, au fost usor crescute, in plus s-au facut angajari de personal, deci firma nu o duce rau la acest moment pentru a avea vreo scuza de micsorare a salariului, evental sa-mi spuna ca este functie inferioara celei pentru care aveam salariul respectiv, dar in cazul asta mi se pare un abuz, deoarece trebuia sa fiu informata in momentul in care am semnat acel act aditional. Multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters42440 , utilizator 11:52, 12 Noiembrie 2010
Felicitari pentru calitatea de mama,
Daca prin acel act aditional nu s-a micsorat salariul, angajatorul nu putea unilateral modifica intelegerea partilor , deci nu putea modifica venitul dvs.

Trebuie sa va interesati exact ce s-a intamplat. Modificarea unui contract de munca referitoare la unul din elementele sale esentiale nu poate fi facuta unilateral de catre angajator. E un abuz.

succes
av. Ileana Schwarz
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc D-na av. Ileana Schwarz, dar cred ca nu m-am facut inteleasa, de aceea revin cu cateva informatii suplimentare.
Am semnat actul aditional cand inca munceam la ei, cu o luna inainte sa intru in concediu prenatal si urma sa intre in vigoare in momentul cand eu intram in concediu prenatal, va redau textual: se modifica contractul de munca nr...in sensul ca se modifica incadrarea, din functia de Director Agentie, in coordonator compartiment incepand cu 01.01.2009.
Asta a fost tot, deci eu nu am semnat modificarea salariulu, decat schimbarea din functie.
Consider ca ar fi trebuit sa fiu informata la acel moment, daca acest lucru se va intampla la revenirea mea in firma. Insa va repet sunt insarcinata (voi avea 6 luni cand voi reveni la munca) si din cate stiu ar trebui sa fiu protejata de lege, sa nu se modifice nimic la contracul de individual de munca, fara acordul meu. Dar asta e ce cred eu.
Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Multumesc
Sa mai astept un raspuns de la D-na av. Ileana Schwarz sau asta a fost tot?
Inca nu am un raspuns la problema mea.
Multumesc
Buna ziua,
Daca prin actul aditional semnat nu s-a dispus si modificarea salariului,acesta ramane neschimbat pe toata durata suspendarii contractului de munca iar la intorcerea din concediul de crestere a copilului veti beneficia de acelasi salariu lunar avut anterior semnarii actului aditional si a intrarii in concediul de crestere a copilului.
Angajatorul nu poate dispune modificarea salariului in mod unilateral.
Pentru a evita discutii inutile va sfatuiesc sa sesizati ITM cu privire la acest aspect.

Cu stima,
Gabriela Plesa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare unilaterala cim Iliana2014 Iliana2014 Buna seara, Sunt manager magazin intr-o companie multinationala. Ma aflu in concediu de 1 saptamana si am fost anuntata ca mi s-a modificat CIM, urmare a ... (vezi toată discuția)
Modificarea salariului irinoc irinoc Buna ziua, dupa revenirea din concediu de crestere copil(al doilea) mi-a fost micsorat salariul. Se poate ataca in instanta? multumesc, (vezi toată discuția)
Modificare salariu in concediu de maternitate claudiaivascu claudiaivascu Buna ziua, Sunt angaja de 7 ani la aceeasi companie, urmeaza sa intru in concediu de maternitate apoi in concediu crestere copil. In luna septemrie a ... (vezi toată discuția)