avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inregistrare cesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inregistrare cesiune

Buna seara , cesiunea partilor sociale la un SRL trebuie inregistrata obligatoriu la Registrul Comertului?Ce se intampla daca nu se face aceasta inregistrare?Multumesc
Cel mai recent răspuns: daniel_vasile , utilizator 20:58, 15 Februarie 2008
Cesiunea partilor sociale se poate face atat intre asociati cat si intre asociati si persoane din afara societatii. Cesiunea partilor sociale trebuie inregistrata la Registrul Comertului pentru a asigura astfel opozabilitatea fata de terti.
daca nu se face inregistrarea la Registrul Comertului se anuleaza cesiunea ?
Nu, insa persoanele care nu sunt parte in contract nu trebuie sa respecte noua situatie juridica. Practic, noul asociat nu va putea participa legal la adunarile asociatilor, si deci nu va putea influenta decizia, de vreme ce hotararile care modifica actul constitutiv se inregitreaza la registrul comertului. RC nu va inregistra o hotarare care emana de la altcineva decat asociatii inregistrati.
Firma mea are doi asociati, eu si alta persoana. Eu voi prelua si partile acesteia, insa persoana isi doreste recuperarea bunurilor de pe firma. CUm pot sa-i eliberez bunurile (calculator, telefon...), de pe firma catre el?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
Tataie, utilizator
Asociatul cedent nu are dreptul la nimic altceva decat pretul pentru partile sociale. Daca vrea cota parte din patrimoniu si capitalul social, sa faca cerere de retragere din societate.

Art. 226 - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.




Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Raspundere la vanzare srl cgue cgue Buna ziua, Doresc sa vand un S.R.L. cu doi asociati la o persoana fizica. Am inteles ca se face cestiunea partilor sociale catre noul proprietar la un ... (vezi toată discuția)
Procedura cesiune/vanzare parti sociale ally123 ally123 Care este procedura de cesiune si cea de vanzare a partilor sociale catre unul din asociati? In cazul de fata exista 2 asociati care detin 50%-50%. Am ... (vezi toată discuția)
Cesiune Alexandru Arsu Alexandru Arsu Buna seara, Intampin urmatoarea problema: Se da un SRL cu asociat unic si 4 persoane implicate in aceasta poveste. A este primul asociat. Pe 01.05 acesta ... (vezi toată discuția)