avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Teoria generala a dreptului
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Teoria generala a dreptului

Citind chiar in acest moment din "Teoria generala a dreptului" (studenta la Stiinte juridice, anul 1), am dat peste un lucru care mi se pare macar incorect (nu din punct de vedere al autorilor, ci din punctul de vedere al problemei in sine). Vorbind despre trasaturile generale ale dreptului ca sistem, la completitudine se spune ca "judecatorul care va refuza sa judece sub pretext ca nu exista lege sau ca este intunecata va fi raspunzator de denegare de dreptate. Cu alte cuvinte, daca legea poate avea lacune, dreptul nu. In lipsa reglementarii, el va recurge la principiile generale ale dreptului". In primul rand, mi se pare extrem de incorect sa acuzi un judecator de orice, atunci cand sistemul este de vina. Si in plus, daca sistemul nu reglementeaza o anumita speta, se recurge la "principiile generale ale dreptului". Adica practic, la buna constiinta a persoanei care judeca, nu? Exista astfel de cazuri? Mi se pare o aberatie.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 17:03, 10 Noiembrie 2010
Cred ca va referiti la disp. art. 3 din Codul civil.

Dvs. sustineti:..."In primul rand, mi se pare extrem de incorect sa acuzi un judecator de orice, atunci cand sistemul este de vina. Si in plus, daca sistemul nu reglementeaza o anumita speta, se recurge la "principiile generale ale dreptului"."

Cred ca va grabiti sa emiteti judecati.Daca veti studia cauzele in care Romania a fost condamnata la CEDO, va veti schimba parerea.

Noul cod civil, prevede, de exemplu:"Analogia legii si analogia dreptului
Art.8 � (1) În cazurile neprevăzute de lege se aplică dispozitiile privitoare la situatii juridice asemănătoare, iar în lipsa acestora, principiile generale ale dreptului civil.
(2)Este interzis judecătorului să stabilească dispozitii general obligatorii prin hotărârile pe care le pronuntă în cauzele ce îi sunt supuse judecătii."

Apoi, prioritar in Romania, de cand am aderat la Uniunea Europeana, este dreptul comunitar:

"Astfel, potrivit tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, statele membre conferă Uniunii Europene competențele care-i sunt necesare acesteia pentru atingerea obiectivelor comune; dreptul adoptat de către instituțiile Uniunii Europene primează față de dreptul statelor membre; acestea din urmă vor lua orice măsură necesară spre a asigură executarea obligațiilor care decurg din tratate și se vor abține de la orice acțiune care ar pune în pericol realizarea obiectivelor Uniunii, în cazurile de competență partajată cu statele membre, statele își exercită competența numai în măsura în care Uniunea nu și-o exercită pe a sa, ori dacă a decis să nu și-o exercite etc.- a se vedea intregul articol aici [ link extern ]

Apoi, referitor la "sistem", trebuiesc respectate si hotararile prin care Romania a fost condamnata la CEDO, Jurisprudenta CEDO fiind factor fundamental de armonizare a dreptului national, de exemplu:"Mai exact, Statul are obligatia de a inceta exercitarea faptului ilicit, de a repara consecintele trecute ale faptului ilicit, precum si de a evita incalcarile similare ce ar putea interveni ulterior (de a nu repeta faptul ilicit). Prima obligatie, de incetare a faptului ilicit, are o aplicare limitata in sistemul Conventiei, pentru faptul ca ea presupune o incalcare continua. Cea de-a doua obligatie de reparatie face referire la repunerea in situatia anterioara si implica adoptarea unor masuri individuale. Doar in cazuri de imposibilitati juridice sau materiale ea va fi inlocuita cu o indemnizatie, deseori preferata de victime.
Obligatia de a evita repetarea ilicitului are drept consecinta adoptarea unor masuri generale. Aceasta are loc atunci cand Curtea a pus in cauza, in mod expres sau implicit, o norma generala sau atunci cand, fara o astfel de modificare normativa, nu vor putea fi evitate pe viitor incalcari similare. La aceste situatii trebuie adaugat cazul in care norma generala a incalcat in mod individual drepturile reclamantului. Aceasta obligatie isi produce efectele din ziua pronuntarii hotararii, aceasta neavand efecte pentru trecut decat atunci cand Statul doreste sa-i confere un astfel de efect."- a se vedea doar cu titlu informativ:[ link extern ]

Ma gandesc ca poate ar trebui completata putin programa dvs. scolara, in ceea ce priveste TGD (Teoria generala a dreptului)...zic si eu.

O alta opinie, in ceea ce priveste aplicarea disp. art.3 C.civ., o are domnul Judecator Corneliu Barsan care ne precizeaza cum va trebui sa judece judecatorul:"Cred ca o poate face recurgand la principiile generale de interpretare a legii, dintre care unul mi se pare fundamental: actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat.":
[ link extern ]










Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurisprudenta cjce -izvor de drept sau nu? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei: [i](2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor ... (vezi toată discuția)
Drepturile ce pot fi exercitate la nivelul u.e. rodica_post rodica_post Exercitaţi-vă drepturile -------------------------------------------------------------------------------- Dreptul european acordă drepturi şi ... (vezi toată discuția)
Ce este directiva mvasilescu mvasilescu ca idee, cu cuvintele mele, care nu sunt jurist: eu am inteles ca o directiva aplicabila este obligatoriu de respectat chiar daca nu este transpusa in ... (vezi toată discuția)