avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala (CI)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala (CI)

Firma are sub 100 de angajati si directorul a dispus desfiintarea unor locuri de munca si implicit, disponibilizarea unui numar de 10 angajati. Ca sa nu intram sub incidenta concedierii colective (conform art 68, lit 1 din CM) a deciz disponibilizarea doar a 9 angajati, urmand ca dupa cele 30 zile calendaristice sa disponibilizeze si a 10-a persoana. Firma nu dispune de alte locuri de munca pentru acesti oameni.
Am 2 intrebari:
1. Ca si pasi ai CI am respectat legea? a) s-a emis decizia administratorului de desfiintare a locurilor de munca; b) comunicarea preavizelor de concediere salariatilor; c) solicitarea la AJOFM de locuri de munca pentru angajatii disponibilizati; d) emiterea deciziilor de concediere.
2. Perioada concedierii este 8-27.03 2008. Cand trebuie emisa decizia de desfiintarea loc de munca pentru a 10-a persoana....30 zile de la ce perioada, ultima zi de concediere, adica 27.04? Dupa care sa curga preavizul de concediere si apoi decizia de concediere?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: heraramus , utilizator 19:34, 17 Noiembrie 2008
In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate. Daca salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii la va comunica in scris termenul de preaviz,

Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într -o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de salariati.
Consider ca termenul incepe sa curga de la data incetarii primului contract de munca.

Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu credeti, totusi, ca termenul curge de la data deciziei de concediere?
de la data primei decizii de incetare.

pe [ link extern ] :
În termen de cel puţin 30 de zile calendaristice de la comunicarea proiectului de concediere colectivă, angajatorul emite deciziile de concediere.
OK. Eu vreau sa evit concedierea colectiva.
Pe 10 ianuarie am desfiintat 15 posturi, iar MAINE vreau sa emit deciziile pt inca 15 posturi.

Daca cele 30 zile se calculeaza de la 9.01 - sunt in regula
Eu zic ca sunteti in regula .....
Se constata ca este o lacuna a legii neprecizarea de cand curge acest termen #-o

Alte discuții în legătură

Inchidere punct de lucru bobcat27ad bobcat27ad Un SA cu 350 angajati are un punct de lucru cu 40 de angajati pe care vrea sa-l inchida. Concedierea colectiva exclusa. Daca le propune angajatilor de la PL ... (vezi toată discuția)
Preavizul suspendat in timpul concedierii colective, va fi urmat de concediere colectiva sau individuala? laraband laraband Buna ziua, In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)
Desfiintare posturi gabitzaalex gabitzaalex buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o probema. avem 4 salariati la firma si vrem sa desfiintam 2 posturi pentru ca nu ne mai permitem sa platim ... (vezi toată discuția)