Firma are sub 100 de angajati si directorul a dispus desfiintarea unor locuri de munca si implicit, disponibilizarea unui numar de 10 angajati. Ca sa nu intram sub incidenta concedierii colective (conform art 68, lit 1 din CM) a deciz disponibilizarea doar a 9 angajati, urmand ca dupa cele 30 zile calendaristice sa disponibilizeze si a 10-a persoana. Firma nu dispune de alte locuri de munca pentru acesti oameni.
Am 2 intrebari:
1. Ca si pasi ai CI am respectat legea? a) s-a emis decizia administratorului de desfiintare a locurilor de munca; b) comunicarea preavizelor de concediere salariatilor; c) solicitarea la AJOFM de locuri de munca pentru angajatii disponibilizati; d) emiterea deciziilor de concediere.
2. Perioada concedierii este 8-27.03 2008. Cand trebuie emisa decizia de desfiintarea loc de munca pentru a 10-a persoana....30 zile de la ce perioada, ultima zi de concediere, adica 27.04? Dupa care sa curga preavizul de concediere si apoi decizia de concediere?
Multumesc
Tot sunt confuza: prima decizie de concediere individuala o voi emite pe 8.03 si ultima pe 27.03. Cand pot emite urmatoarele decizii de concediere individuala, ca sa respect legea? Mi s-a mai spus ca in 45 zile (30+15) datorita citez "art. 80 alin. 4 din CCMN. Si este vorba despre modul de calcul al celor 10 persoane (art.68 alin. 1 lit. a) si art. 68 alin. 2) pentru care se considera concediere colectiva , nu e "altceva". Art. 80 alin. 4 face trimitere la art. 79 alin. c) din CCMN care la randul sau face trimitere la art. 71 indice 1 din Codul Muncii. Daca cumulezi perioadele indicate in art. 80 alin. 4 din CCM o sa ti dea termenul sigur 45 de zile, ca sa nu existe probleme"...
Buna seara! Am si eu o intrebare. Daca intr-o firma nu este semnat contractul colectiv de munca, in cazul unei concedieri colective pentru plata platilor compensatorii care prevederi din contract se aplica? Cel la nivel national sau cel la nivel de ramura. Mentionez ca este vorba de o firma de transport ? Multumesc