Buna ziua,
Tatal meu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren care a apartinut bunicilor mei (parintilor sai), imobil de pe care au fost evacuati abuziv in timpul regimului comunist.
Terenul este intravilan, in municipiul IASI.
Cererea a fost respinsa, singurul motiv fiind ca in prezent terenul este afectat de detalii de sistematizare. Acest fapt este real si este confirmat si prin expertiza topo.
Am inteles ca alternativele de despagubire ar fi:
1. Atribuirea unui alt teren echivalent, acest lucru neputandu-se face in sau in apropierea municipiului IASI din lipsa de terenuri;
2. Despagubirea in bani.
Intrebarile mele sunt:
1. Exista si alte alternative de despagubire?
2. In cazul in care acestea sunt singurele posibilitati, care din cele 2 este recomandata?
3. Pe ce criteriu se frace evaluarea in urma careia se face despagubirea in bani?
Acestea sunt modalitatile alternative de despagubire.
Daca s-ar gasi o solutie de acordare teren in compensare ar fi o varianta mai potrivita, desi, la acest moment nu stiu care ar mai fi posibilitatile comisiei municipale.
In ce priveste despagubirea in echivalent banesc, aceste despagubiri se acorda de catre Comisia centrala pentru stabilirea despagubirilor care functioneaza in cadrul ANRP, insa este o procedura de durata.
Exista cativa evaluatori care ar trebui sa efectueze evaluarea potrivit standardelor europene, insa fiind putini, va dura foarte mult.
In ce sens considerati dvs. ca o solutie de acordare teren in compensare ar fi o varianta mai potrivita?
In cazul variantei de despagubire in echivalent banesc, chiar daca este o procedura de durata, ma intereseaza daca evaluarea se face in mod corect si terenul nu va fi subevaluat din diverse motive.
Stiu dosare din 2003 la ANRP care inca nu au fost evaluate.
Potrivit legii evaluarea ar trebui facuta potrivit standardelor internationale de evaluare, dar nu stiu ce valoare ati putea sa obtineti.
Binenteles ca dupa ce primiti decizia de stabilire a despagubirilor o puteti contesta, urmand ca instanta sa dispuna o expertiza in cauza.
Spuneam ca e o varianta mai potrivita daca gasiti teren pentru ca intre timp il puteti fructifica. Despagubirile banesti trebuie asteptate destul de mult.
Multumesc pentru lamuriri.
Mai am o singura intrebare: In cazul acordarii unui teren in compensare se echivaleaza suprafata sau valoarea? Adica daca primesc teren intr-o zona in care pretul pe m2 este mai mic primesc o suprafata mai mare (echivalentul valorii terenului pentru care sunt despagubit) sau primesc exact aceeasi suprafata indiferent de zona si pret pe m2?
Legea 10/2001
camelia_g
Am avut o casă care a fost demolată în anul 1984. Mi s-au dat banii pe casă, iar pentru terenul cu suprafaţa de 310 m2 nu mi s-a dat nimic. Am făcut o ... (vezi toată discuția)