avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau act de V.C. ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau act de V.C. ?

Buna seara. Va rog respectuos sa ma ajutati in a-mi clarifica o situatie: posed in tara o casa . deoarece nu am copii as dori sa o las nepotelului meu ( 10 ani) dar sa intre in posesia ei dupa decesul meu. As dori ca aceasta casa sa nu poata fi vanduta nici dupa aceea ci sa o foloseasca doar el. Parintii lui sunt divortati iar relatia mea cu fratele nu este buna. Va intreb: daca decesul meu ar surveni inainte ca nepotelul sa implineasca 18 ani , fratele ar avea dreptul sa faca ce vrea cu casa?. Nu as vrea sa beneficieze fratele de nimic ( dar cumnata in acest caz chiar daca sunt divortati?) Sotul imi spune sa fac testament dar din cate observ nu este tocmai bun. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:35, 11 Noiembrie 2010
Orice act ati incheia nu puteti interzice nepotului sa vanda
acea casa.
Aceasta este doar o dorinta a mea. Dupa ce moare omul nu mai are importanta, nu... Celelalte descrise mai sus sunt o problema pe care nu stiu cum sa o descurc. Nu as vrea ca nepotelul sa ramana pe drumuri lucrul pe care din pacate parintii sai l-ar putea face oricand.
Copilul devine proprietar, nu parintii sai.
Se pot face mai multe acte juridice.
Ar fi bine sa consultati verbal un avocat care sa va explice tot,efecte,etc.
Puteti face si o donatie,etc.
Dar direct la nepot.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua !

Orice clauza inserata intr-un act, care ar opri instrainarea dupa decesul dvs., ar fi nula absolut.

Chiar daca ati putea insera asa-ceva in act ...doar asa, ca o simpla dorinta - tot o clauza nula ramane. S-apoi nu stiu daca veti gasi vreun notar care sa accepte a redacta si semna un asemenea act.

In alta ordine de idei: copilul devine proprietar iar parintii sai (chiar daca decesul dvs. ar surveni pana la majoratul nepotului) nu pot instraina casa, deoarece acest lucru contravine intereselor copilului - interese supravegheate de Autoritatea Tutelara, fara al carei accept nu se pot face acte de instrainare in asemenea cazuri.

Acceptul Autoritatii este destul de greu de obtinut - trebuie motivata instrainarea si, mai mult, in termen de 10 zile de la vanzare trebuie sa se faca dovada cumpararii unei alt imobil pe numele minorului (ma refer mai ales la cazul cand minorul vinde un imobil in care si locuieste efectiv iar prin acea vanzare risca sa ramana fara locuinta).

In plus, eventuale sume rezultate/ramase din vanzare se depun intr-un cont special - de asemenea "supravegheat" de Autoritatea Tutelara.

Cat despre testament - nu-l recomand in cazul de fata deoarece nu are puterea pe care - dupa parerea mea - ar trebui s-o aiba...

O varianta ar fi o vanzare a casei catre nepotul dvs. in care sa va rezervati un drept de abitatie viager - aceasta presupunand sa traiti mult peste cei 18 ani ai nepotului pentru a fi sigura ca va capata destula minte incat sa nu vanda casa la influenta nefasta a vreunei alte persoane.

Mai exista posibilitatea constituirii unui asemenea drept in favoarea unei alte persoane (mai tanara, sanatoasa, care sa depaseasca cu siguranta majoratul nepotului) insa acest lucru presupune un risc, deoarece il poate sicana mai tarziu... Ar putea fi o ruda sau un prieten de familie - chiar doua persoane... Insa oricine ar fi, ar trebui inzestrat cu inalte calitati morale si cu intelepciune - astfel ca, fie cand copilul ar deveni un adult stapan pe sine, fie in eventualitatea in care ar fi cu adevarat necesar sa se vanda acea casa, sa accepte "retragerea" din casa (adica sa renunte la dreptul de abitatie rezevat in act).

Cu stima,
av. M.L. Vatavu

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil minor roxana_dido roxana_dido CUM ANUME POATE UN PARINTE, PROPRIETAR AL CASEI FAMILIEI SA LASE MOSTENIRE COPILULUI SAU MINOR CASA, FARA A PUTEA ATACA APOI ACEL ACT?MENTIONEZ CA SOTII NU MAI ... (vezi toată discuția)
Soluție pentru oferirea de bunuri imobile nepoților: cadou/donație, sau moștenire? KleopatraK KleopatraK Bun gasit stimati avocati! Numele meu este Cleopatra K., sunt din Galati si am 40 de ani. Sunt convinsä cä timpul d-strä este limitat si totusi realizand ... (vezi toată discuția)