avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soluție pentru oferirea de bunuri imobile nepoților: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soluție pentru oferirea de bunuri imobile nepoților: cadou/donație, sau moștenire?

Bun gasit stimati avocati!
Numele meu este Cleopatra K., sunt din Galati si am 40 de ani. Sunt convinsä cä timpul d-strä este limitat si totusi realizand cä existä posibilitatea ca noi, oameni simpli, sa dispunem de informatii "pro bono", am decis sä vä räpesc din timpul d-strä cu cäteva intrebäri la care, din toatä inima, astept räspunsuri. Desigur vä sunt extrem de recunoscätoare si vä multumesc anticipat pentru fiecare mic/mare detaliu si informatie care-mi vine in ajutor.
Dati-mi voie:
Prin munca proprie si, in ani, am reusit sa devin proprietara unei case cu teren de 3000mp si a unui apartament cu 3 camere, la oras. Sunt casatorita dar nu am copii; in schimb am doi frati si doi nepoti de frate pe care-i iubesc de nedescris!
Doar unul din fraii mei are acesti doi copii pe care-i iubesc! Insä, tot acest frate, mai are un copil dintr-o relatie "fugarä" de o noapte.. si fatä de care, trist dar adevärat, nu simt nimic..si nu-l percep ca "membru al familiei"..!
In fine, proprietatea de la tara doresc (doream s-o donez, dar dupä cele citite am realizat ca nu-i o idee strälucitä) sä i-o ofer nepotelului de frate, dar acest nepotel este minor-are doar 3 ani. Iar tot ce-mi apartine la oras, imi doresc sä-i apartinä fetitei si ea minorä-4 ani. In acelasi timp, cat traiesc, as vrea sä am dreptul de a locui si dispune de proprietäti färä teama ca intr-o zi fratele meu si sotia acestuia sä mä "evacueze"
Credeti ca e mai inteleapta alegerea de "mostenire" lasata de mine copiilor? Poate fi atacata de fratii mei ori chiar de celälalt copil al fratelui meu(ori mama acestui copil)?
Ori daca as oferi proprietätile spre cadou copiilor minori, ar putea parintii acestor copii sa "renunte" la proprietäti prin vanzarea acestora.. iar eu sä "räman pe drumuri"!?
Nici nu stiu care ar fi mai exact inrebarea/intrebärile mele..!
Cred ca-mi doresc sä stiu ce putere ar avea parintii acestor doi copii asupra proprietätilor de care dispun si pe care doresc sä la fac cadou copiilor lor, iar urmatoarea intrebare ce drepturi ar avea celälalt frate la proprietätile mele, totusi eu dorind sa le fac cadou copiilor nepoteii meu !?
Bineinteles fratii mei, imi doresc ca acestia, fie chiar si dupa ce fizic eu nu voi mai exista, sä se bucure de spatiul de la tarä, de vacante acolo etc cat si de apartamentul de la oras pana probabil copiii vor fi majori si mai departe vor decide acestia ce sa faca cu proprietätile lor..dar färä ca cumva, celalt copil ori alte persoane sa "jegmäneascä" nepoteii mei de cadoul oferit de mine, lor! Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:43, 9 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tin sa va contrazic: in cazul dvs, contractul de donatie este chiar cea mai buna alegere.
De ce?
1. Despre mostenire, nu se poate vorbi decat dupa decesul dvs.
2. Vanzare cumparare nu se poate, pentru ca ambii "cumparatori" sunt minori si nu au bani, la modul mii de euro, ca sa cumpere imobile.
3. In afara de sot, dvs nu aveti alti mostenitori rezervatari (copii, nepoti de copii sau parinti), care sa solicite reductiunea donatiei, sau in termeni populari sa "atace" donatia.
Doar sotul, descendentii sau parintii dvs pot "ataca" o donatie. Celelalte rude, nu au nici un drept. Nici fratii, nici alti nepoti de la frati. Iar cumnata, cu atat mai putin.
Iar sotul dvs nu cred ca are nimic impotriva...
4. Daca nu doriti sa ramaneti pe drumuri, puteti incheia un contract de donatie cu clauza de uzufruct viager in favoarea dvs si a sotului, sau doar a dvs. Mai exact, cat sunteti in viata, veti continua sa locuiti si sa folositi imobilele, iar intrarea in stapanirea de fapt va avea loc dupa decesul dvs. Practic, cat traiti, nepotii nu pot vinde sau dispune de bunuri fara acordul dvs.
Singurul inconvenient este ca ar trebui sa luati legatura cu un avocat pentru obtinerea unei curatele de la instanta, prin care sa fie desemnata o persoan majora, care sa reprezinte nepotii minori la semnarea contractului de donatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fratii si nepotii nu sunt mostenitori rezervatari, nu pot ataca donatiile sau alte acte de instrainare. Puteti dona si vinde si puteti pastra un drept de uzufruct viager, astfel nu veti fi data afara din casa, pot vinde proprietatile insa numai cu tot cu uzufruct. Iar daca vor vinde unor cumparatori care va pot face viata un calvar veti ajunge in postura sa plecati singura. Sotul nu intra in socotelile dvoastra?
Daca nu aveti mostenitori rezervatari(sot,parinti,copii)puteti incheia un contract vanzare-cumaprare sau donatie cu clauza de abitatie viagera,adica aveti dreptul sa locuiti pe timpul vietii in apartamentul donat/vandut.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunurile cuprinse in masa succesorala sunt transmise numai dupa deces.(orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta, iar succesiunea este deschisa prin deces ).

Vanzarea -cumparare, catre unul dintre copii, este prezumata a fi o donatie( intrucat lipseste unul dintre elementele esentiale ale contractului de vanzare-cumparare, anume pretul ).

Donatia poate fi atacata in instanta, in sensul de a fi desfiintata, de catre mostenitorii rezervatari.

(clasa mostenitorilor rezervatari este cuprinsa din sotul supravietuitor, descendenti, si parinti ).

Asadar, nimeni nu va putea contesta donatia perfectata.

Uzufrctul viager confera uzufructuarului drept de posesie si folosinta.

( nuda proprietate ramane a proprietarului, proprietatea, in realitate, este dezgolita de atributele de posesie si folosinta, desprinse din continutul dreptului de proprietate ).


Acest dezmemembramant al dreptului de proprietate se stinge prin deces,proprietate redevenind deplina.

Curatela( obtinuta in instanta ) presupune reprezentarea intereselor minorilor, persoane fara capacitate de exercitiu, ori ce au capacitate de exercitiu restransa.

Succes.

Multumesc mult pentru räspunsul promt!
Un avocat nu este un inconvenient, numai cä habar nu aveam unde sä apelez, in sensul ce tip de avocat este necesar pentru chestiunea adusä de mine in vedere ori dacä este necesar un avocat. Pentru sigurantä, am decis sä caut informatii pe internet si v-am gäsit pe d-strä/"avocatnet".
In ceea ce priveste sotul, nu, nu are nimic impotrivä fie de erau ale lui aceste proprietäti ori de erau un bun comun aceste proprietäti..! Dar in fine, aceste proprietäti sunt ale mele, proprii si personale, sunt strict munca mea si sunt in proprietatea mea inca prior cäsätoriei!
Multumesc din suflet si, da, dacä este necesar un avocat, cu inima deschisä sunt pro!

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpărare sau donație cu uzufruct viager. care variantă este mai bună dacă vrei să lași cuiva o casă și un teren? elenafarcas1958 elenafarcas1958 Buna ziua, Sotul meu are Contract de vanzare cumparare de la parintii lui pe casa si teren. Nu are copii, doar un nepot (fratele sotului a decedat si a ... (vezi toată discuția)
Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Proprietari dupa testament carmen ala carmen ala Parintii mei vand cu clauza de uzufruct casa unui frate. Fratele lasa prin testament casa la doi nepoti. Fratele moare, dar dintre parinti, tatal inca ... (vezi toată discuția)