avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Responsabilizarea conducatorilor auto
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Responsabilizarea conducatorilor auto

Citind mesaje din sectiunea destinata codului rutier am ajuns la concluzia ca in Romania sunt multi conducatori auto care nu au simtul raspunderii la volan. Rasfoind printre subiecte, pagini si mesaje am vazut prea putine persoane sa spuna "da, am gresit" sau "da, am facut o mare prostie", majoritatea incercand sa scape de raspundere prin orice mijloc posibil. Aici fac referire la contraventii si infractiuni precum conducerea cu viteza excesiv de mare, conducerea sub influenta alcoolului sau stupefiantelor, conducerea fara a poseda permis de conducere si alte asemenea infractiuni si contraventii care aduc sau pot aduce atingere sigurantei celorlalti participanti la trafic, inclusiv sigurantei pietonilor.

In momentul in care plecam de acasa, indiferent ca circulam cu masina, cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos, toti ne dorim sa ajungem inapoi intregi si sa nu avem parte de evenimente neplacute. Accidentele rutiere nu pot fi stopate, dar numarul si gravitatea consecintelor acestora ar putea fi drastic reduse daca am fi mai responsabili si am fi constienti de faptul ca anumite legi si reguli nu sunt introduse pentru a ne sanctiona, ci pentru a ne proteja.

Din punctul meu de vedere conducerea unui autovehicol cu mai mult de 50 km/h peste limita legala ar trebui considerata infractiune si pedepsita cu amenda penala de cel putin 5000 - 10.000 RON. In momentul in care o persoana are o viteza de peste 100 km/h in localitate nu isi pune doar viata lui in pericol ci pune in pericol viata tuturor celorlalte persoane din jurul lui ( mai ales a pietonilor ). In momentul in care se vor aplica sanctiuni foarte aspre se va diminua considerabil numarul persoanelor care vor incalca legea.

La fel nu mi se pare normal ca o persoana care se urca la volan in stare de ebrietate sa primeasca o condamnare cu suspendare. Poate ca de data aceasta a avut noroc si nu a accidentat pe nimeni, insa se poate ca a doua oara sa omoare pe cineva.

Totodata mi se pare un lucru grav sa conduci un autoturism fara a poseda permis de conducere, indiferent ca nu ai dobandit niciodata permis de conducere sau ca ti-a fost suspendat/anulat. In momentul in care nu ai dobandit niciodata permis de conducere se prezuma ca nu stii sa conduci, iar in momentul in care ai permisul suspendat/anulat se prezuma ca ai comis o fapta grava, care a adus sau ar fi putut aduce atingere sigurantei celorlalti participanti la trafic ( exceptand cazul in care permisul e suspendat in urma acumularii a 15 puncte de penalizare). Totodata, conducerea unui autovehicul de catre cineva a carui permis este suspendat/anulat reprezinta un gest de iresponsabilitate care, dupa parerea mea, este incompatibil cu calitatea de sofer.

Probabilitatea de asprire a sanctiunilor este mica, asadar singurul lucru pe care il pot face este acela de a va indemna sa fiti prudenti si responsabili atunci cand conduceti:
"Mai bine pierzi un minut din viata, decat sa pierzi viata intru-n minut..."
Mai bine iei un taxi decat sa te urci baut la volan.
Centura de siguranta va poate salva viata.

.Va prezint si cateva filmulete care prezinta intamplari tragice, dar reale:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Astept parerile dumneavoastra, nu in calitate de profesionisti in drept, ci in calitate de oameni care circulam pe aceleasi drumuri pline de gropi si de soferi iresponsabili.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Gaby811, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:52, 18 Noiembrie 2010
Din nefericire sunt persoane care in loc sa isi dea seama de consecintele faptelor lor-si cred eu ca aici pe primul loc intr-un top al user-ilor se afla cei care au condus in stare de ebrietate-intreaba cu seninatate cand,dar mai ales cum sa faca sa isi redobandeasca carnetul,si daca se poate chiar mai repede decat altii care au comis aceleasi fapte.
Acestia din urma cred si se cred -sa imi fie iertata expresia -ca sunt SMECHERII soselelor,de fapt" baietii descurcareti",eventual chiar si cu dare de mana.
Majoritatea celor amendati pentru contraventii mai serioase,chiar daca direct sau indirect recunosc contraventia intreaba cum sa faca sa scape de amenda sau de perimisul suspendat.
Nu este deranjant faptul ca se pun intrebari de acest gen,deranjanta este seninatatea acestor adevarate personaje,ca si cum toti ar fi niste bieti nedreptatiti de un sistem ostil.
Aici se potriveste zicala aceea romaneasca cu cei care au mancat usturoi.
Mai mult decat atat, in cazuri clare in care s-au retinut diverse culpe pentru contraventii sau infractiuni,culpe evidente chiar din relatarile lor,aceste personaje se gandesc cum sa il reclame pe politistul care i-a surprins gresind.
Nu am sa sustin ca politistii sunt niste "sfinti",sunt si in aceasta profesie destule uscaturi,ca mai peste tot in viata cotidiana romaneasca,dar macar sa ii lasam in pace pe cei care isi fac datoria-vezi cazul judecatorei Turcu,unde politistii au avut de patimit pentru ca si-au facut datoria,ca si multe alte cazuri.
In privinta celor care conduc cu permisul suspendat,cu numere false si in general celor care au primit o pedeapsa cu suspendare as adauga la pedeapsa cu suspendare o amenda enorma,ceva in jur de 100.000 de RON ,urmand ca persoana vinovata sa se urce in masina persoana numai dupa ce face dovada achitarii integrale a acesteia.
De asemeni s-a discutat si cred eu ca ar fi posibil si bine sa se procedeze ca in Elvetia,amenda sa fie achitata in functie de venituri,cam 3/4 din cuantumul acestora
Cred ca o astfel de amenda in afara pedepsei cu suspendare ar avea pe langa r rolul de a descuraja eventualii faptasi si rolul de a mai acoperi din bugetul sarac al acestei tari

Intradevar, nu este de condamnat faptul ca se pun intrebari, ci modul in care anumite persoane trateaza fapta comisa. Este absolut normal ca in momentul in care esti invinuit sa doresti sa scapi cu o pedeapsa cat mai blanda, dar in acelasi timp trebuie sa si inveti din greselile facute.

Stabilirea cuantumului amenzilor in functie de venit ar fi o idee foarte buna, insa, dupa parerea mea, ar trebui facuta mai intai o reclasificare a amenzilor si a infractiunilor in functie de pericolul social. Fac o paranteza aici, o persoana care moare de foame si fura mancare dintr-un supermarket risca de la 3 la 15 ani de inchisoare ( furt calificat ), iar alta persoana care conduce in stare de ebrietate risca de la 1 la 5 ani de inchisoare. Cu ce ar fi mai grava fapta muritorului de foame?

O alta masura de reducere a numarul victimelor in cazul accidentelor ar fi incadrarea "nepurtarii centuturii de siguranta" in clasa contraventiilor grave. Sanctionarea acesteia cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce timp de 15-30 de zile, iar in cazul pasagerilor, acestia vor primi amenda, iar soferului i se va aplica masura complementara de suspendare a permisului de conducere. Astfel soferii vor avea tot interesul ca pasagerii sa poarte centura de siguranta.

Si totodata ar trebui difuzate spoturi publicitare, insa acestea ar trebui sa aiba un impact asupra soferilor. Spoturile pe care le-am vazut difuzate pana acum sunt doar vorbe goale. In momentul in care ai include filmari cu accidente violente sau filmari ale interventiilor celor din serviciul de descarcerare si smurd in spoturile publicitare atunci poti fi sigur ca acestea vor avea un impact mult mai puternic. Intradevar, aici apare problema faptului ca acestea ar putea fi prea violente pentru a fi difuzate, dar la fel de bine cum seara de seara te poti abona la cursurile de violenta din filme, cred ca la fel de bine ar putea fi difuzate astfel de spoturi.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Gaby811, utilizator
nu stiu cat de puternic ar fi impactul unor astfel de spoturi publiciare, cred ca o inasprire a legii ar fi mai eficienta.
consider ca pt inconstientii astia care se urca bauti la volan si altii asemenea, legea e prea blanda. odata ce permisul ti-a fost anulat, persoana in cauza n-ar trebui sa mai aiba dreptul de a mai obtine permis vreodata.
@"gaby811"

Publicarea unor astfel de imagini ar crea probleme prin prisma prevederilor legii audio-vizualului,prin care astfel de imagini sunt interzise,mai ales ca la televiziuni se uita si copiii pana in jurul orelor 22,00.
Celelalte propuneri cred eu ca sunt corecte,dar din nefericire,noi putem numai sa discutam.
Imi pare rau sa stric consensul, dar nu cred ca putem scadea semnificativ numarul de victime la accidentele de masina, in urma faptului ca oamenii isi ajusteaza comportamentul (antisocial) dupa cat risc percep ca-si asuma. Exista studii serioase ca modificarea legislatiei de limita de viteza, introducerea de masuri de siguranta si restrictiile privind alcoolul nu au efecte asupra ratei accidentelor.
[ link extern ]
[ link extern ]

Putem imbunatati in schimb serviciile de ambulanta si medicale! :yeah:

Alte discuții în legătură

Locul i la decese, in accidente rutiere. multi autori morali, liberi !!! ContSters122901 ContSters122901 Este revoltator ca am ajuns pe primul loc la numarul de morti, anual , pe soselele noastre, pline de gropi, de soferi teribilisti si de foarte multi ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere Neculce Neculce Situatie.Politia rutiera iti suspenda permisul de conducere pt fapta „x” pe care ai savarsito conducand un auto din cat B,esti detinator al cat ... (vezi toată discuția)
Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)