avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Responsabilizarea conducatorilor auto
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Responsabilizarea conducatorilor auto

Citind mesaje din sectiunea destinata codului rutier am ajuns la concluzia ca in Romania sunt multi conducatori auto care nu au simtul raspunderii la volan. Rasfoind printre subiecte, pagini si mesaje am vazut prea putine persoane sa spuna "da, am gresit" sau "da, am facut o mare prostie", majoritatea incercand sa scape de raspundere prin orice mijloc posibil. Aici fac referire la contraventii si infractiuni precum conducerea cu viteza excesiv de mare, conducerea sub influenta alcoolului sau stupefiantelor, conducerea fara a poseda permis de conducere si alte asemenea infractiuni si contraventii care aduc sau pot aduce atingere sigurantei celorlalti participanti la trafic, inclusiv sigurantei pietonilor.

In momentul in care plecam de acasa, indiferent ca circulam cu masina, cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos, toti ne dorim sa ajungem inapoi intregi si sa nu avem parte de evenimente neplacute. Accidentele rutiere nu pot fi stopate, dar numarul si gravitatea consecintelor acestora ar putea fi drastic reduse daca am fi mai responsabili si am fi constienti de faptul ca anumite legi si reguli nu sunt introduse pentru a ne sanctiona, ci pentru a ne proteja.

Din punctul meu de vedere conducerea unui autovehicol cu mai mult de 50 km/h peste limita legala ar trebui considerata infractiune si pedepsita cu amenda penala de cel putin 5000 - 10.000 RON. In momentul in care o persoana are o viteza de peste 100 km/h in localitate nu isi pune doar viata lui in pericol ci pune in pericol viata tuturor celorlalte persoane din jurul lui ( mai ales a pietonilor ). In momentul in care se vor aplica sanctiuni foarte aspre se va diminua considerabil numarul persoanelor care vor incalca legea.

La fel nu mi se pare normal ca o persoana care se urca la volan in stare de ebrietate sa primeasca o condamnare cu suspendare. Poate ca de data aceasta a avut noroc si nu a accidentat pe nimeni, insa se poate ca a doua oara sa omoare pe cineva.

Totodata mi se pare un lucru grav sa conduci un autoturism fara a poseda permis de conducere, indiferent ca nu ai dobandit niciodata permis de conducere sau ca ti-a fost suspendat/anulat. In momentul in care nu ai dobandit niciodata permis de conducere se prezuma ca nu stii sa conduci, iar in momentul in care ai permisul suspendat/anulat se prezuma ca ai comis o fapta grava, care a adus sau ar fi putut aduce atingere sigurantei celorlalti participanti la trafic ( exceptand cazul in care permisul e suspendat in urma acumularii a 15 puncte de penalizare). Totodata, conducerea unui autovehicul de catre cineva a carui permis este suspendat/anulat reprezinta un gest de iresponsabilitate care, dupa parerea mea, este incompatibil cu calitatea de sofer.

Probabilitatea de asprire a sanctiunilor este mica, asadar singurul lucru pe care il pot face este acela de a va indemna sa fiti prudenti si responsabili atunci cand conduceti:
"Mai bine pierzi un minut din viata, decat sa pierzi viata intru-n minut..."
Mai bine iei un taxi decat sa te urci baut la volan.
Centura de siguranta va poate salva viata.

.Va prezint si cateva filmulete care prezinta intamplari tragice, dar reale:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Astept parerile dumneavoastra, nu in calitate de profesionisti in drept, ci in calitate de oameni care circulam pe aceleasi drumuri pline de gropi si de soferi iresponsabili.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Gaby811, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:52, 18 Noiembrie 2010
r.gabi a scris
in cazul unei astfel de situatii in care s-ar striga" politia toata lumea la pamant,se trage",cel putin unul dintre cei aflati la pamant ar ridica capul sa vada ce se petrece,curiozitate care il poate costa viata


Din fericire, n-o sa mai vina vreodata asemenea vremuri...

Dumneavoastra raspundeti saptamanal la zeci de autori de accidente pe drumurile publice. =D> Vi se pare ca au nevoie de mai multa educatie (clase de liceu, facultati etc?). Sau e vorba de educatie morala care e imposibil de predat si vine cu varsta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul i la decese, in accidente rutiere. multi autori morali, liberi !!! ContSters122901 ContSters122901 Este revoltator ca am ajuns pe primul loc la numarul de morti, anual , pe soselele noastre, pline de gropi, de soferi teribilisti si de foarte multi ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere Neculce Neculce Situatie.Politia rutiera iti suspenda permisul de conducere pt fapta „x” pe care ai savarsito conducand un auto din cat B,esti detinator al cat ... (vezi toată discuția)
Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)