Am investit intr-un spatiu comercial pe care l-am inchiriat unui magazin alimentar. Dupa patru luni de functionare, in zona a inceput o lucrare de constructie a unui pasaj rutier subteran. Proprietarul magazinului a inchis magazinul pe motiv ca nu poate alimenta, nu mai are clientela. O alta firma doritoare sa inchirieze a renuntat dupa eforturi zadarnice de a afla ce fel de access o sa avem dupa finalizarea constructiei. Nu am fost instiintat de aceasta constructie, iar trotuarul taie scarile din fata spatiului comercial. Exista un temei legal, o lege care sa-mi permita sa fiu despagubit pentru investitie si/sau pentru valoarea contractului de inchiriere? Impotriva cui trebuie sa actionez in instanta? Firma de constructie este o firma italiana, dar proiectul a fost intocmit de guvern banuiesc.
Faptele ilicite sunt acele activitati omenesti de natura sa produca prejudicii care dau nastere unor obligatii de reparare. Fapta ilicita ca izvor de obligatii este definita de art. 998 Cod civil, ca fiind orice fapta a omului ce cauzeaza alteia un prejudiciu si care da nastere obligatiei de reparatie. Textele din Codul civil nu se refera numai la faptele comise cu intentie ci si la cele savarsite din neglijenta. Astfel, art. 999 Cod civil
precizeaza ca omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela care a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa. Exista un temei legal, o lege care sa-mi permita sa fiu despagubit pentru investitie si/sau pentru valoarea contractului de inchiriere? O actiune in pretentii intemeiata pe art.998 si 999 C.civ.
Imputatii
adimiu
care este parerea dvs. cu privire la [b]imputarea unor penalitati[/b] in cazul in care ele nu se pot incasa de la persoanele fizice sau juridice carora li s-au ... (vezi toată discuția)