avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema fost angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema fost angajat

Buna ziua,

Doresc sa va cer o parere la o problema pe care o intampina o cunostiinta de-a mea.
Are o firma de productie publicitara si recent la renuntat la una din angajatele sale, care in scurt timpt, a deschis acelasi tip de business , pe aceeasi strada. Fosta angajata si-a facut firma in 2010, in timp ce lucra la firma respectiva.
Problema este ca Angajatorul banuieste ca Fosta Angajata a plecat cu toate informatiile ( furnizori, clienti, etc), insa crede ca a plecat si cu toate lucrarile efecturate de firma ( in format electronic - vectorizate, ) si cam tot ce era prin pc.
Tin sa precizez ca Angajatorul nu a avut nici o clauza prin care sa interzica angajatilor sa presteze o activitate similara in timp sau dupa ce a fost angajata.
Ce solutie propuneti pentru aceasta problema ? Cum sa procedeze ?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 26 Aprilie 2011
Daca nu a avut inserata in c.i.m. o clauza de neconcurenta, atunci angajatorul nu mai poate face nimic in privinta fostei salariate.
Eu am o altă părere, şi anume că poate încerca o acţiune civilă întemeiată pe răspunderea civilă delictuală.
O actiune intemeiata pe fosta relatie de munca este intr-adevar cam ... sortita esecului.
Insa merita investigata si o actiune comerciala (reclamanta firma angajatoare si parata firma fostei salariate), pentru concurenta neloiala.
Potrivit art. 998, ”orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara ", iar conform art.999, ”omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa ,dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa ".
Din prevederile legale mentionate rezulta ca pentru angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie se cer a fi intrunite cumulativ patru conditii, si anume:
1.existenta unui prejudiciu;
2.existenta unei fapte ilicite;
3.existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu;
4.existenta vinovatiei celui ce a cauzat prejudiciul, constind in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.

O actiune intemeiata pe cele doua articole din Codul civil este supusa platii taxelor judiciare, fapt ce poate sa nu-i convina angajatorului ..mai ales in situatia in care trebuie sa stabileasca cuantumul prejudiciului cauzat de fostul salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibila despagubire solicitata statului magu magu Am investit intr-un spatiu comercial pe care l-am inchiriat unui magazin alimentar. Dupa patru luni de functionare, in zona a inceput o lucrare de constructie ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii de dr comun sau de dr comercial? manu_ella manu_ella ]Sc X are ca obiect de activitate administrarea spatiilor de parcare, societatea avand in concesiune terenul destinat spatiul de parcare. Prin urmare, persoana ... (vezi toată discuția)
Reconventionala inclusa in intampinare (?) / daune morale pentru acuzatia mincinoasa integrity integrity In \" intampinarea\" depusa de angajator,la chemarea in judecata a acestuia pentru drepturi salariale, angajatorul descrie o paguba produsa de salariat in ... (vezi toată discuția)