Doresc sa va cer o parere la o problema pe care o intampina o cunostiinta de-a mea.
Are o firma de productie publicitara si recent la renuntat la una din angajatele sale, care in scurt timpt, a deschis acelasi tip de business , pe aceeasi strada. Fosta angajata si-a facut firma in 2010, in timp ce lucra la firma respectiva.
Problema este ca Angajatorul banuieste ca Fosta Angajata a plecat cu toate informatiile ( furnizori, clienti, etc), insa crede ca a plecat si cu toate lucrarile efecturate de firma ( in format electronic - vectorizate, ) si cam tot ce era prin pc.
Tin sa precizez ca Angajatorul nu a avut nici o clauza prin care sa interzica angajatilor sa presteze o activitate similara in timp sau dupa ce a fost angajata.
Ce solutie propuneti pentru aceasta problema ? Cum sa procedeze ?
O actiune intemeiata pe fosta relatie de munca este intr-adevar cam ... sortita esecului.
Insa merita investigata si o actiune comerciala (reclamanta firma angajatoare si parata firma fostei salariate), pentru concurenta neloiala.
Potrivit art. 998, ”orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara ", iar conform art.999, ”omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa ,dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa ".
Din prevederile legale mentionate rezulta ca pentru angajarea raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie se cer a fi intrunite cumulativ patru conditii, si anume:
1.existenta unui prejudiciu;
2.existenta unei fapte ilicite;
3.existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu;
4.existenta vinovatiei celui ce a cauzat prejudiciul, constind in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat.
O actiune intemeiata pe cele doua articole din Codul civil este supusa platii taxelor judiciare, fapt ce poate sa nu-i convina angajatorului ..mai ales in situatia in care trebuie sa stabileasca cuantumul prejudiciului cauzat de fostul salariat.