avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita imobil cu litigiu inscris in CF
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita imobil cu litigiu inscris in CF

"Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta:
Am incheiat un antecontract pentru cumpararea a jumatate de duplex. Deoarece vanzatorul nu si-a indeplinit indatoririle in timp util am inceput procesul privind rezolutiunea antecontractului. Procesul se afla in faza de apel.
Duplexul nu era dezmembrat in momentul antecontractului.
Zilele acestea am primit de la executorul vecinului care ar fi tb sa cumpere cealalta jumatate de duplex instiintare ca acestia au inceput executarea silita.
Mentionez ca in cartea funciara este inscris litigiul nostru cu vanzatorul. Cum se va desfasura aceasta executare? Vecinii pot executa duplexul fara acordul nostru?
Ce putem face noi astfel incat, cand vom avea si noi hotararea definitiva si irevocabila sa avem ce executa?
Multumesc frumos pentru raspuns."

Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:38, 15 Noiembrie 2010
Daca OCPI a notat in evidente existenta litigiului asupra unei parti din imobil, care nu este dezmembrat ,acesta legal,nu poate face obiectul unei tranzactii
in sitiatia in care tranzactia duplexului se materializeaza,aveti dreptul ca in momentul in care veti detine hotarare irevocabila ,sa promovati actiune revocatorie (pauliana) impotriva vecinului


Daca imobilul nu era dezmembrat in momentul incheierii antecontractului, s-ar aplica acest text din Ordinul 133/2009 al Agentiei Nationale de cadastru si publicitate imobiliara :
"18. La articolul 83, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) Notarea plangerii impotriva incheierii de carte funciara si a litigiilor avand ca obiect imobilul inscris in cartea funciara constituie piedica la comasarea sau dezmembrarea imobilului, pana la radierea acestora". "

Pentru exercitarea actiunii revocatorii/pentru a fi admisibilă o astfel de cerere este necesar să fie întrunite mai multe condiţii, şi anume , actul atacat să fi creat creditorului un prejudiciu constând în faptul că prin actul încheiat debitorul şi-a cauzat sau şi-a mărit o stare de insolvabilitate; de asemenea, creditorul să aibă o creanţă, lichidă, exigibilă şi în principiu anterioară actului atacat; totodată, este necesar a fi dovedită frauda debitorului , constând în aceea că debitorul a avut cunoştinţă de rezultatul păgubitor al actului faţă de creditor, precum şi complicitatea la fraudă a terţului cu care debitorul a încheiat actul atacat.

Disp. art. 975 C. civ., mentioneaza faptul ca, prin acţiunea revocatorie (pauliană) creditorii pot cere revocarea pe cale judecătorească a actelor juridice încheiate de debitor în vederea prejudicierii intereselor acestora.

@trandafir88, in speta dvs. sunt mai multe elemente care trebuiesc analizate pentru a emite o parere cat de cat obiectiva.Sfatul concret al unui specialist in domeniu ar fi indicat.












~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea revocatorie(pauliana)se poate alica si unui contract de donatie? auraneg auraneg DACA INAINTE DE A FII EXECUTAT SILIT TU AI DOMAT PROPIETATEA UNEI PERSOANE CREDITORUL POATE CERE ACTIUNE REVOCATORIE?(PAULIANA) (vezi toată discuția)
Vânzarea unui imobil aflat sub sechestru cik_l cik_l Buna seara, Un imobil pus sub sechestru de mine a fost vândut de către proprietar deși era înscris in cartea funciară ca nu este liber de ... (vezi toată discuția)
Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)