Acum un an si ceva (mai exact in iulie 2009) am circulat fara bilet cu un tren accelerat. Controlorul de tren a decis sa-mi dea amenda, deoarece nu aveam bani suficienti la mine pentru a plati biletul. In tren nu s-a facut nici un proces verbal, nu m-am legitimat controlorului, nu am semnat nimic, practic nu exista nici un fel de dovada ca am calatorit cu acel tren. Mi-a fost intocmit un proces verbal de contraventie, in lipsa, fara sa-l semnez, dupa ce am fost legitimat in gara dupa ce am iesit de pe peron, de un politist de la transporturi, care a transmis prin statie catre dispecerat CNP-ul meu, dupa care am plecat. Legitimarea s-a produs in felul urmator: eu am coborat din tren si mi-am vazut de drum catre metrou. Controlorul s-a tinut scai de mine si a chemat prin statie un politist de la transporturi sa ma legitimeze, deoarece nu am vrut sa ma legitimez in fata lui. In drumul meu spre metrou, m-am intersectat cu acest politist (care nici macar nu s-a legitimat) si mi-a cerut, la indemnul controlorului de tren, care a mers langa mine tot timpul ca sa nu ma piarda, buletinul, trimitand prin statie la dispecerat CNP-ul meu. Folosindu-se de CNP-ul meu politistii au aflat toate datele mele si le-au transmis controlorului de tren, care mi-a intocmit procesul verbal de contraventie, in lipsa. Dupa o perioada am primit acasa procesul verbal, la care am facut contestatie (in care am cerut ca CFR sa prezinte dovezi/martori prin care sa dovedeasca fapta din procesul verbal) in termenul legal, dupa care procesul verbal si contestatia au fost trimise de catre CFR la judecatorie pentru a-si recupera amenda in justitie. Judecatoria m-a citat de mai multe ori, dar de fiecare data cu nume gresit (adresa corecta), mai precis mi-a schimbat unul dintre cele 2 prenume, cu un altul. Eu nu m-am prezentat la judecatorie, vazand ca de fapt nu m-au citat pe mine, ci pe altcineva. Dupa mai multe citatii primite si neonorate, s-a judecat in lipsa ambelor parti, iar judecatoria a decis sa respinga contestatia mea, pe motiv ca nu as fi cerut ca CFR sa aduca probe impotriva mea (desi eu am scris acest lucru) si ca eu nu am adus probe care sa-mi demonstreze nevinovatia, lucru aberant deoarece in justitie ar trebui sa se plece de la prezumtia de nevinovatie si abia dupa ce partea acuzatoare aduce probe incriminatoare pentru acuzat, aceste are obligatia sa aduca contraprobe pentru a-si demonstra nevinovatia. CFR nu a prezentat nici un fel de proba sau martor impotriva mea. Hotararea judecatoreasca am primit-o prin posta pe numele si adresa corecte, la care era atasata o citatie identica cu celelalte anterioare (cu unul dintre prenume gresite). Hotararea este datata dar nu si semnata de judecator sau grefier, aparand totusi numele acestora. In hotararea judecatoreasca mai scrie ca am termen de 15 zile de la data comunicarii pentru a o contesta, dar pentru ca eu nu am fost prezent la domiciliu in aceasta perioada, din motive personale, cele 15 zile au trecut.
Ce e de facut in acest caz? Mai pot contesta hotararea judecatoreasca, avand in vedere ca eu consider ca s-a comis un abuz juridic si daca da, cum o pot contesta? Am nevoie de un avocat pentru acest lucru?
Ma poate sfatui cineva ce sa fac in acest caz?
Multumesc.
In primul rand constat din partea dvs,foarte multa rea credinta,amestecata cu necunoasterea legilor.In primul rand dvs ati recunoscut ca ati fost surpirins fara bilet si ca ati fost legitimat ulterior prin intermediul unui politist.
Un om corect care are probleme este de apreciat ca este macar onest.
Dvs ati fost invatat sa profitati de citatiile intocmite in mod defectuos in speranta ca nu veti plati amenda.
In termen de 15 zile de la primirea hotararii judecatoresti,aveti posibilitatea sa declarati recurs pentru lipsa de procedura si apoi procesul se va relua la instanta de fond,unde trebuie sa se dovedeasca culpa dvs,iar dvs sa va sustineti cu probe nevinovatia,ceea ce va fi "putin cam imposibil".
Eu cred ca este mai corect sa fiti macar o data barbat,sa platiti amenda si sa incetati cu tot felul de justificari ,pe care nici dvs .nu le credeti
Edit later:
Hotararea judecatoreasca comunicat partilor se semneaza de catre grefier pentru conformitate,dar nu se semneaza si de catre judecator.
Hotararea judecatoreasca. semnata de judecator si de grefier, ramane la dosarul cauzei, un exemplar,iar cel de al doilea exemplar,se ataseaza la mapa de sentinte
Amenda contraventionala
Buna ziua,
Vreau sa stiu si eu ce pot face in urmatorul caz pe care il prezint:
Am urcat in autobuz fara bilet, am fost prinsa de controlori eu trebuia sa ... (vezi toată discuția)