avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... stabilirea impartirii de catre comitetul executiv al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

stabilirea impartirii de catre comitetul executiv al consumurilor de apa rece si calda

sunt presedinta unei asociatii de propietari si as dori daca se poate sa ma indrumati cum as putea sa rezolv o mare problema. Lunar pe factura de apa rece (contorul se afla la coltul bl si inregistreaza consumul intregului bl)exista un consum mai mare decât suma indecsilor apometrelor date de catre propietari.Timp de 6 luni conform hotarârii adunarii generale s-au citit apometrele de catre administratori in fiecare ap.si in majoritatea cazurilor dupa data citirii apometrului de la coltul bl. de catre firma Apa Nova,dar si in aceasta situtie consumul insumat al apometrelor propietarilor este mai mic decât consumul facturat de catre firma Apa Nova. As dori sa stiu care sunt noile norme legale (cu alte cuvinte care sunt consumurile minime de apa calda si apa rece )pe care eu le pot adauga in listele de intretinere si cum le pot imparti la toti propietarii(diferentele dintre factura si totalul dat de catre propietari).
Deoarece diferentele de apa au multe cauze, eu sunt pentru un sistem care sa combine mai multe variabile si sa tina cont de cauzele diferentelor .
Sa repartizam diferentele numai pe cota parte nu este corect pentru ca un proprietar care are apartamentul de 80 m.p. ar plati dublu fata de unul care are 40 m.p. chiar daca primul a lipsit de acasa 2-3 saptamani in luna respectiva.
Sa repartizam diferentele numai pe numar de persoane iar nu este corect pentru ca daca se sparge o conducta si se pierd 200 m.c. nu sunt cu nimic mai vinovati cei 7 membri ai familiei X fata de cei 2 membri ai familiei Y.
Sa repartizam numai proportional cu consumul raportat iar nu este corect pentru cei 200 m.c. pierduti mai sus l-ar afecta de 5 ori mai mult pe cel care a raportat un consum de 25 m.c fata de cel care a raportat 5 m.c., adevarati sau nu..., a lipsit sau nu 10 zile de acasa , sau a facut economii drastice...
Asadar va propun un sistem combinat pe care noi l-am adoptat in comitet si-l aplicam de 2 ani fara probleme. L-am publicat de mult aici pe forum
www.avocatnet.ro/content/con...
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Adriantot, moderator
Prea lunga povestea, recalculari peste recalculari, povesti nemuritoare, doar pentu a exprima ceva simplu:
Sistemul prezentat in link repartizeaza pierderile in functie de consum, in limita a 10% din total, iar restul pe cota-parte indiviza.
:giggle:

Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
grandanat, utilizator
Oricine citeste pentru prima data acest mic regulament si mai ales pentru cine nu s-a "lovit" de toate situatiile prezentate acolo, poate sa spuna ca-i "stufos", ca-i prea complicat...
Nu subestimez perspicacitatea nimanui, dar am facut acest regulament sa-l aplice orice om simplu, care stie cateva operatiunile matematice elementare si care vede ca nu intotdeauna consumul facturat de furnizor este egal cu cel raportat sau citit pe apometrele individuale.
Ati minimalizat doar la 2 elemente: limita de 10% pe consum si restul pe cota indiviza. Dar ati uitat de primul si cel mai important element, de limita maxima de 7 m.c. de persoana, pentru ca de cele mai multe ori aici se opreste rationamentul.
Nu ati sesizat ce masuri trebuiesc luate pentru a avea sub control citirea, consumul, avariile...
Sunt convins ca daca-l mai cititi odata o sa descoperiti toate amanuntele.
Iar marele avantaj al unui asemenea regulament este aplicarea lui legal prin adoptarea acestuia in comitetul executiv, pentru toti proprietarii, fara ca cineva sa suporte pierderi enorme. Limitarea la 7 m.c de persoana, apoi la maxim 10% peste consum, duce la dimunuarea diferentelor ce trebuiesc repartizate pe cota indiviza. In ultimii 2 ani am ajuns doar de 2 ori sa repartizam pe cota indiviza sume ce au fost cuprinse intre 1,2 lei (la apartament de 30 m.p.) si 3,6 lei (la cele mai mari apartamente de 90 m.p.) avand doar 2 avarii.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Adriantot, moderator
@ grandanat - referitor la aspectul inexactitatii apometrelor

Ale naibii apometre, in plus nu inregistreaza niciodata, domnule grandanat...? ;) Haideti, lasati teoriile incomplete, domnilor!

Incercati sa verificati cu mare atentie, insotiti de un instalator PRICEPUT, niste "maruntisuri" prin apartamente, ca de exemplu: apometre nefunctionale, minuni ale "tehnicilor perfectionate" de furat din traiul comun, diversi consumatori instalati inaintea apometrelor ca sa nu treaca prin apometre, masini de spalat montate pe coloana de apa calda, stuturi pe tevile de apa calda mascate, la care se leaga masinile de spalat temporar sau definitiv dupa ce dvs.iesiti din apartamentele lor, boilere instalate, care produc fenomenul de depresurizare si by-pass prin baterii, sau chiar prin boiler sau masina de spalat lasata legata pe coloana in permanenta...
Ati auzit de fenomenul de "depresurizare"? Rugati pe cineva care cunoaste BINE circuitul apelor prin instalatiile blocurilor (pentru ca apa rece nu-i ca apa calda, asa cum zicea un clasic in viata ca "iarna nu-i ca vara"! :))), mai degraba un inginer de instalatii (dar sa nu fie din radet, pt.ca m-am lamurit de "bunele-lor intentii", sa va explice cum SE INVART CONTOARELE DE APA CALDA INAPOI, PERMANENT, iar cel de apa rece se invarte inainte, in momentul in care un boiler care e legat pe apa rece (ceea ce e normal!) este in stare de repaos, adica nici un robinet nu este deschis, dar proprietarul UITA SA INCHIDA ROBINETUL DE APA CALDA DE PE COLOANA RADETULUI... In acest fel veti avea un consum DIMINUAT la apa CALDA, chiar daca consumul de apa rece e in crestere (ceea ce nu va starneste mirarea in mod normal, nu?!)
Nu e usor sa intrati in casele oamenilor, pentru ca oamnenii sunt foarte ...refractari la aceasta idee, unii fiind chiar de rea-credinta, dar daca reusiti asta, puteti avea niste surprize de proportii colosale, care va vor darama toate teoriile despre "erorile" apometrelor... Dar, luati aminte si asupra faptului ca se poarta din gura in gura cu succes aceste teorii depspre erorile apometrelor, tocmai pentru ca contorizarea nu este un fapt convenabil furnizorilor de utilitati, mai ales Radet, care are instalatiile de cand era bunica fata, care crapa peste tot si au pierderi foarte mari, pe care, datorita contorizarii nu si le mai pot recupera de la noi... Si se vrea a se face o adevarata isterie pro-demontarea apometrelor. Sunt incercari reale si sa nu va mire daca intr-una din zile apare administratorul care "va sugereaza binevoitor si subtil" sa convingeti proprietarii sa renunte la apometre din motivul ca "nu sunt fidele consumurilor si va incarca la plata aiurea in fiecare luna", ca "necesita verificare metrologica din cand in cand, ceea ce costa bani", ca "ar trebui schimbate din cand in cand pentru ca sunt de calitate proasta, ceea ce iarasi costa bani si isterizeaza proprietarii, asa ca mai bine convingeti-i sa ceara sa fie scoase din uz"...etc...
Si nu sunt teorii conspirationiste, ci momeli aruncate pe ici-pe colo, subtil, de diversi "binevoitori" care sunt indragostiti iremediabil si nebuneste de traiul din banii celorlalti, inca din vremea comunismului NEMASCAT... ;)
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
ContSters55280, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente inregistrari contoare eufortune eufortune In fiecare luna apar diferente insemnate intre consumul de apa inregistrat de contorul de bransament, si suma consumurilor inregistrate de contoarele din ... (vezi toată discuția)
Repartizari pierderi apa calda si apa rece catula catula buna ziua in blocul in care locuiesc avem apometre la apa calda si apa rece si veau sa intreb cum se repartizeaza pierderile dupa ce criteriu???la noi au ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)