avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia crestere copil

buna seara
Din 25.11.2009 sunt in somaj urmand a se termina in 25.11.2010. Din aprilie a.c. sunt insarcinata urmand sa nasc pe 19.01.2011. Pe 15.11 voi merge sa-mi depun concediul prenatal la AJOFM. Intrebarea mea este daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:36, 11 Noiembrie 2010
Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Iar alin.(2), al aceluiasi articol, prevede ca cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
......
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
.......

Da, veti beneficia de indemnizatia de ingrijire copil. Pe durata concediului de maternitate si a concediului de ingrijire copil somajul suspenda.
1. Depuneti certificatul medical de maternitate (pre si postnatal) la AJOFM care il calculeaza si il plateste.
2. Apoi faceti cerere catre AJOFM pentru a intra in CCC pana la 2 ani.
3. Ambele concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pt ingrijirea copilului iuliana2016 iuliana2016 Buna ziua, sunt in concediu pentru ingrijirea copilului nr.1 care va expira in 16.06.2016 (copilul facand 2 ani) ultima luna isi va lua tatal concediu,in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil carabasdana carabasdana Buna ziua, As avea cateva intrebari legate de acordarea indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani. Momentan sunt somera indemnizata, ... (vezi toată discuția)