avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
As avea cateva intrebari legate de acordarea indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani. Momentan sunt somera indemnizata, luna viitoare voi intra in concediu medical prenatal si apoi postnatal. Din cate am inteles concediul medical suspenda somajul care se reia dupa incetarea concediului medical.
1. Poate tatal solicita luna obligatorie din concediul de ingrijire copil chiar in prima luna dupa nasterea copilului? Cand se acorda aceasta luna, dupa cele 42 de zile de concediu postnatal ale mamei sau chiar la nasterea copilului? In acest caz mama sau tatal va trebui sa solicite concediul de ingrijire copil astfel ca tatal sa poata beneficia de acea luna?
2. In acest caz , in care dupa cele 42 de zile de postnatal tatal beneficiaza de luna obligatorie de crestere copil , eu pot beneficia de indemnizatie de somaj sau nu, urmand ca dupa acea luna sa intru in concediu de ingrijire copil?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 28 Februarie 2015
1. Si dvs. si tatal puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme in a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. Daca tatal solicita primul CCC atunci dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj in acea luna dupa care veti putea solicita si dvs. CCC.
carabasdana a scris:

... Din cate am inteles concediul medical suspenda somajul care se reia dupa incetarea concediului medical.
.....



Intr-adevar, potrivit Legii nr.76/2002, plata indemnizatiei de somaj se suspenda pe durata incapacitatii temporare de munca (concediul medical).

art.45 alin.1 din Legea 76/2002 : Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate
beneficiarilor are loc după cum urmeaza:
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vâ
rstei de 2 ani, respectiv de 3 ani sau 7 ani, în cazul copilului cu handicap;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal oana8989 oana8989 buna ziua.eu sunt in indemnizatie de somaj si as vrea sa stiu daca in concediu prenatal iti poti lua 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere?acele 42 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Sobaru123 Sobaru123 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Vreau intru eu (tatal) in concediu de crestere copil, dar contractul meu de munca (perioada determinata) ... (vezi toată discuția)
Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ccc? tina1990 tina1990 Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt ... (vezi toată discuția)