avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas sau salariu?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas sau salariu?

am un baiat de 20 de ani ,este student anul 2 ,are pensie de urmas de pe urma tatalui,daca se angajeaza mai poate primi pensia?pensia vine pe numele meu,asa a venit de la inceput,,la fiecare inceput de an scolar mi s-a cerut adeverinta ca urmeaza scoala,in continuare ce am putea face?cat se poate primi: jumatate sau 1/4 din salariul mediu brut( insemnand cat?):O
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:39, 13 Decembrie 2010
Salariul mediu brut este de 1836.1/4=459 lei.O seara buna.
Baiatul dvs. poate cumula cumula pensia de urmas cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Daca veniturile sunt mai mari de o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie, este obligat sa solicite suspendarea platii pensiei. Daca nu solicita suspendarea platii pensiei, mai devreme sau mai tarziu va primi o decizie de debit din partea casei de pensii si va fi obligat sa restituie sumele incasate cu titlu necuvenit reprezentand drepturi de pensie.

In evidenta casei de pensii apare, ca beneficiar de drepturi de pensie, baiatul dvs., chiar daca pensia vine pe numele dvs. Ar trebui sa se duca la casa de pensii cu o simpla cerere si cu copia cartii de identitate si sa solicite transferul dosarului de pe numele dvs. pe numele lui (ar fi trebuit sa o faca de la 18 ani).
Interventie moderator Am rugamintea sa nu deschideti noi discutii in legatura cu aceeasi problema. Daca mai aveti intrebari, va rog sa le postati in acest topic.

In ceea ce priveste intrebarea pe care ati pus-o, fiul dvs. va face cerere de reluare in plata a pensiei. Pensia de urmas se va relua in plata incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.

machita a scris:
Fiul meu are pensie de urmas de pe urma tatalui,este student anul 2 ,daca se angajeaza,renunta la pensia de urmas(e nevoit),daca dupa ce ii expira contractul(e incheiat pe o perioada de 4 luni)nu il mai prelungeste si merge in continuare la facultate,poate face cerere din nou la casa de pensii sa primeasca pensia in continuare,sau odata intrerupta nu i se mai acorda?

gi_jane2 a raspuns:
va putea depune din nou cerere, daca motivele pt care nu i s-a mai platit, au incetat

freeelis a raspuns:
Fiul dvs poate cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, numai daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

In cazul in care aceste venituri depasesc 1/4 din salariul mediu brut atunci plata pensiei de urmas va inceta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas MViorel MViorel Am o pensie de urmas dupa mama 350Lei si daca am un contract de agent de asigurari cat venit pot sa am maxim din asigurari fara sa imi pierd PU?(venitul ii in ... (vezi toată discuția)
Imi pierd pensia de urmas de erou martir daca ma angajez cu carte de munca? andrutza_boricik andrutza_boricik Buna ziua! sunt noua pe acest forum si sper ca nu incalc vreo regula a acestui forum asa de la inceput. am si eu o mare nelamurire. beneficiez de o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liliana v liliana v un tanar de 18 ani, beneficiar al pensiei de urmas (tatal decedat) este student in anul I. poate sa se angajeze pe perioada determinata fara sa piarda ... (vezi toată discuția)