avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã

Ce cale de atac are la îndemână una dintre părţile aflate în proces civil după ce a avut loc recursul în care s-a dat o hotărâre irevocabilă dar nu şi definitivă,după cât timp îşi produce aceasta efectele,adică când poate fi ea puşa în executare sau care este procedura ca această hotărâre să devină definitivă,cum se procedează pe mai departe?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:45, 13 Noiembrie 2010
Cai de atac extraordinare: contestatia in anulare sau revizuirea, bineinteles daca sunt intrunite condiitiile necesare pentru aceste cai de atac.Hotararea devine , definitiva irevocabila si executorie de la data pronuntarii.
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Nu exista hotarare judecatoreasca irevocabila care sa nu fie definitiva. Initial este definitiva, apoi devine irevocabila. Hotararile susceptibile de a fi atacate numai cu recurs sunt hotarari definitive.
Cititi art. 377 Cod procedura civila. :)
Pe hotărâre(decizie recurs tribunal cauză civilă)este specificat numai că este irevocabilă,fară să fie specificat că este şi definitivă,mai mult nu prevede un termen de.....pentru exercitarea unei căi extraordinare de atac(contestaţie în anulare.În acest caz,cum devine şi definitivă,care este procedura de urmat?
Ok, punctual:
1. Hotararea primei instante (sentinta civila) este definitiva intrucat este susceptibila de-a fi atacata numai cu recurs (este data fara drept de apel, deci se ataca numai cu recurs - art. 377, alin. 1, pct. 1 Cod procedura civila).
2. Hotararea instantei de recurs (decizia civila) este irevocabila (art. 377, alin. 2, pct. 4 Cod procedura civila).
3. Termenele si motivele de exercitare a contestatiei in anulare si / sau a cererii de revizuire sunt prevazute in art. 317 - art. 328 Cod procedura civila. O hotarare irevocabila nu va cuprinde niciodata termenele de exercitare a contestatiei in anulare sau a cererii de revizuire.

Deci, aveti o hotarare judecatoreasca definitiva, care a devenit irevocabila si pe care doriti sa o puneti in executare. Nu stiu care este obiectul actiunii, nu stiu cine a castigat la fond, ce s-a intamplat in recurs (instanta de recurs putea sa modifice in parte hotararea primei instante), asa ca a mai ramas doar sa fac presupuneri. :slap:

Sa presupunem ca ati castigat la fond, partea potrivnica a formulat recurs, recurs care a fost respins. Dupa ce dosarul se intoarce la instanta de fond, va duceti la arhiva instantei pentru a aplica pe sentinta mentiunea "definitiva si irevocabila prin Decizia..." si pentru a o investi cu formula executorie prevazuta la art. 269 Cod procedura civila (daca este cazul s-o investiti). Chiar daca se va exercita o cale extraordinara de atac, hotararea poate fi pusa in executare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta fond ContSters154816 ContSters154816 Buna ziua Imi spuneti va rog daca decizia instantei de fond intr-o cauza civila poate fi data definitiva si irevocabila ??? Va multumesc (vezi toată discuția)
Decizie de concediere anulata de instanta ivan74 ivan74 decizia mea de concediere a fost anulata de instanta de fond,angajatorul a facut recurs si a pierdut si acolo. intrebare: am auzit ca mai are (angajatorul) ... (vezi toată discuția)
Urmãtoarea cale de atac dupã recurs acsa88 acsa88 Buna seara.Am pierdut recursul,s-a hotarat mentinerea sentintei data de tribunal.Doresc sa stiu care este urmatorul pas in justitie. Multumesc. (vezi toată discuția)