avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Momentul producerii infractiunii de evaziune fiscala!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Momentul producerii infractiunii de evaziune fiscala!

Buna ziua!

Cand se considera momentul producerii infractiunii de evaziune fiscala?

In momentul neevidentierii documentului (facturii) in jurnalul de vanzari sau in momentul depunerii declaratiilor?

dupa legea 87/1994 ma refer!

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters170716 , utilizator 12:12, 13 Noiembrie 2010
Actul normativ care incrimineaza din punct de vedere penal faptele de evaziune fiscala este Legea nr. 241/2005. In cazul neinregistrarii unei facturi in jurnalul de vanzari si implicit, prin neevidentierea TVA colectate in declaratia fiscala "300" (decont de TVA), se comite fapta prevazuta de art. 9 alin. 1) lit. b) din Legea nr. 241/2005, care poate constitui infractiune.
Potrivit titlului VI din Codul fiscal si conform ordinelor date in aplicarea acestuia, evidenta fiscala in scopuri de TVA (jurnalele de vanzari si cumparari) se intocmeste pentru fiecare perioada de raportare (de cele mai multe ori fiind vorba despre luna sau trimestrul calendaristic), pana la data de 25 a lunii urmatoare. Data de 25 a lunii urmatoare este si termenul de depunere a declaratiei fiscale "300", conform OPANAF 2245/2010. Dat fiind faptul ca jurnalele de vanzari nu se intocmesc zilnic, ci pana la termenul de depunere a declaratiei fiscale, momentul consumarii faptei de neevidentiere in documentele legale a operatiunilor taxabile este data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare in ambele cazuri evocate de dumneavoastra.
In masura in care fapta nu a fost constatata inca de organul de control, aveti posibilitatea inregistrarii operatiunii intr-o perioada ulterioara, fapt care va va expune unei sanctiuni contraventionale, dar va va exonera de raspundere penala. Mai aveti posibilitatea depunerii unei declaratii rectificative.
Multumesc!
Momentul de consum a infractiunii se produce la data constatarii de catre organele de contol.Pana atunci puteti depune declaratii rectificative

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exportul se declara in declaratia 390? Pavel Coroama Pavel Coroama Am efectuat un export in Israel, se declara in declaratia 390 , cum se inregistreaza tva-ul. Va multumesc ! (vezi toată discuția)
Acte gãsite dupã depunerea declarațiilor Qimer Qimer Mi-au fost predate azi mai multe facturi din luna septembrie, dar între timp am depus declaratiile 300 și 100 (cu depunere trimestrială). Care ar fi ... (vezi toată discuția)
Declaratia 394 se depune pe 0? Carmen91 Carmen91 Am fost si am incercat sa depun aceasta declaratie 394 cu valoare 0, insa la Ilfov nu au vrut sa o mai primeasca, au spus ca pe o nu se mai fac, insa acum ... (vezi toată discuția)