avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Dupa decesul tatalui din 1977 cei 2 frati ai mei au cedat partea lor mie.Astfel am devenit mostenitorul cu acte in regula,eu si mama nostra.Dupa moartea mamei in 2009,cei 2 frati m-au dat in judecata pentru a se dezbate seccesiunea.Dupa revolutie actul de proprietate a fost scos doar pe numele mamei,eu nu am act de proprietate pe partea mea.Frati mei nu vor sa mai recunoasca acum actul de mostenitor al meu.Parintii mai au avut un loc de 800m patrati in care a fost construia o casa formata din 4 camere si dependinte.Eu consider ca dupa maortea tatalui,mie imi revine sin din loc si din casa.Ei considera ca am dreptul doar la casa pentru ca succesiunea a avut loc inainte de revolutie,adica 1977 si nu se spune nimic de locin actul de succesiune despre loc.Era evident sa nu spuna de loc nimic ptr ca nu era nimeni propietar pe loc in timpul lui Ceausescu.Vreau sa stiu ce imi revine din loc si din casa dupa judecata.
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 23:40, 12 Noiembrie 2010
Se intelege astfel: ati dezbatut succesiune in urma decesului tatalui dvs. in anul 1977, ocazie cu care, cei doi frati ai dvs. au renuntat la mostenirea din partea tatalui dvs. in favoarea dvs.
Concret, ce scrie in certificatul de mostenitor?
Va revine partea dumneavoastra din casa si 1/3 din cota ce a revent mamei din casa.
In ce priveste terenul, acesta urmeaza a se imparti intre frati (inteleg ca sunteti 3), deci cate 1/3 fiecare.
Evident ca va puteti intelege sa impartiti altfel bunurile ramase de pe urma mamei dumneavoastra, sa se achite sulte compensatorii, etc.
Pe de alta parte, este posibil ca in 1977 terenul sa fi trecut in proprietatea statului, situatie in care urma ca asupra terenului sa se constituie dreptul de proprietate in favoarea dumneavoastra si a mamei, in considerarea copropretatii asupra constructiilor ce v-au revenit prin mostenire.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Dacă frații au renunțat la moștenirea după tată (și nu au renunțat în favoarea la nimeni, au renunțat și gata, au primit cei care au acceptat) atunci ei nu mai primesc niciodată nimic din bunurile ce le veți găsi în patrimoniul tatălui. Dacă terenul de 800 mp și casa este pe numele ambilor părinți faceți un CM suplimentar pe partea tatălui, pe care o moșteniți doar dumneavoastră și mama, apoi dezbateți succesiunea după mama, la care aveți dreptul toți trei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire maricica_23 maricica_23 Apelez la sprijinul dumneavoastra pentru urmatoarea problema : Bunicul meu din partea mamei a decedat in 1992 . In urma succesiunii de la aceea vreme , mama ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesorala nicoleta321 nicoleta321 Dupa decesul tatalui din 1977 a avut loc succesiunea intre sotia si copii lui.Noi fiind 3 frati,cei 2 frati ai mei au cedat dreptul de mostenire mie.Astfel au ... (vezi toată discuția)
Succesiune zaris zaris Buna seara! As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune. In anul 2010 a decedat mama si mai am un frate. Fratele doreste sa renunte la cota lui in ... (vezi toată discuția)