avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie proprie sau de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie proprie sau de urmas?

mama mea este pensionra la limta de varsta cu o pensie de358 lei iar tatal meu care a decedat in 1992 avea la aceea data pensie de820. Acum la 3 ani dupa pensionarea mamei aceasta poate beneficia si de pensie de urmas dupa tata? Trebuie sa renunte la pensia ei?
Cel mai recent răspuns: costel_n , utilizator 16:35, 13 Noiembrie 2010
Da poate opta pentru jumatate din pensia tatalui, este un pic mai mult decar are in prezent
Legea 19/2000 art.74-Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie propie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.Conditia de mai sus este ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin 15 ani.Pensia pentru un urmas se calculeza prin aplicarea unui coeficient de 50% din punctajul mediu anual realizat de sustinator.Si totusi aici dupa parerea mea,sunt mute necunoscute(probleme).In anul 1992 nu putea ca pensia sa fie 820 de lei,deoarece salariul mediu brut a fost aproximativ 25.470 de lei(dupa calculul facut de mine) diferenta de varsta,sotul in anul 1992 era pensionar iar sotia in anul 2007 dupa 15 ani(este posibil teoretic,dar pentru mine este un semn de intrebare),nu se cunoaste ce fel pensie a avut sotul,ce stagiu de cotizare a avut,la ce vasta a iesit la pensie......etc. O seara buna.
Va multumesc pentru informare. Prea multe nu stiu nici eu in acest moment stiu doar ca tata era pensionar pe caz de boala, iar pensia era de 8.200lei.scuze pentru gresala dar am scris dapa o discutie telefonica cu mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat si cum obtine sotia/sotul supravietuitor, pensie de urmas? stef_56 stef_56 1. mama mea este in situatia de a primi acel ajutor social de 400 lei 2. tata este pensionar al ministerului de interne 3. tata are 90 de ani , iar mama 82 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la o parte din pensia celui decedat Maria.g Maria.g Tatal meu a decedat in ianuarie fiind pensionar de stat cu o pensie de 800 lei.as vrea sa stiu daca mama mea(care in prezent are o pensie CAP de 370 lei) are ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensia de urmas abel abel Va rog sa ma ajutati pt o problema in legatura cu pensia de urmas Tatal meu a decedat in 2007 in februarie la varsta de 59 de ani avea o pensie de 820 de ... (vezi toată discuția)