avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals in acte si apartenenta la grup infractional
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals in acte si apartenenta la grup infractional

buna ziua,

ce s-ar putea intampla daca sunt acuzat de apartenenta la grup infractional si fals in acte? lucrez la un magazin de telefonie mobila si am inregistrat niste contracte de telefonie mobila cu achizitie de telefoane scumpe, banuind ca persoanele respective au acte false si ca nu au de gand sa-si plateasca abonamentele... imi dadeau si mie cate 30-40 lei cand faceau cate un abonament... apoi am aflat ca acele persoane faceau credite la diverse banci si nu le achitau, si astfel Parchetul m-a inclus pe mine in grupul lor infractional, desi eu nu stiam cu ce se ocupa... care ar fi pedeapsa minima, maxima si probabila? ar putea fi inchisoare cu executarea pedepsei? de asemenea mentionez ca am colaborat cu doamna Procuror si ca mi-au dat deocamdata Ordonanta de a nu parasi tara.

Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: stefanu12d , utilizator 22:07, 12 Noiembrie 2010
Cam rau. Posibil sa fiti incadrat asa : constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, prevăzute de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003, art. 215 alin. 1, 2 Cod penal, art. 288 alin. 1 Cod penal, art. 291 Cod penal, toate cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal şi art. 33 lit. a Cod penal;

Codul Penal
Art. 215 - Inselaciunea

Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.

Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.

Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 288. - Falsul material în înscrisuri oficiale

Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de naturã sã producã consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Falsul prevãzut în alineatul precedent, sãvârsit de un functionar în exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producãtoare de consecinte juridice.

Tentativa se pedepseste.

Art. 291. - Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnãturã privatã, cunoscând cã este fals, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, si cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã când înscrisul este sub semnãturã privatã.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Krissia ., Alte profesii
E foarte compliucata situatia. Depinde foarte mult de probele de la dosar. Dvs ati spus ca "banuiati' persoanele respective ca se ocupa cu falsuri dar ati mai spus ca primeati bani de la ele..... deci care era ratiunea pentru care primeati banii? Nu cumva pentru a trece cu vedere anumite nereguli?
Trebuie sa va puneti un avocat bun pentru ca incadrarea este destul de urata!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
in primul rand, multumesc frumos pentru raspunsuri... deci, persoanele respective imi aduceau contracte de casa, pentru incheiere de abonamente, dar nu stiam daca-s false sau nu, dar banuiam ca-s false... nu ma pricep la contracte de vanzare-cumparare si nu aveam obligatia sau responsabilitatea sa le verific... nici nu am facut vreun curs de perfectionare in sensul acesta... nu aveam acces la vreo baza de date sa vad daca-s bun-platnici respectivii... imi dadeau ceva bani pentru deranj, dupa cum spuneau ei... despre creditele lor la alte banci nu stiam... avocat mi-am angajat din momentul in care am dat declaratia la Parchet... pot scapa cu suspendare? nu am antecedente penale...
Cel mai bine ar fi sa discutati aceste chestiuni cu avocatul dvs! Dansul cunoaste cel mai bine aspectele cauzei si este in masura sa va consilieze eficient! Aici noi ne aratam doar parerea fata de cele cateva randuri scrise de dvs.
Exista posibilitatea sa primiti o pedeapsa cu suspendare, dar pana acolo mai este drum lung!
Succes!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
multumesc pentru timpul si sfatul acordat. voi discuta cu siguranta, aveam doar nevoie de un cunoscator sa-mi spuna ca se poate sa scap si cu suspendare, asta pentru a putea dormi noaptea. eu asa sper si asa cred, pentru ca nu am aderat la gruparea lor, nu stiam cu ce se ocupa si au existat ceva circumstante atenuante... inca o data multumesc si o seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pentru fals ganj ganj buna,as avea si eu o intrebare... imi spuneti va rog ce pedeapsa se poate primi pt semnatura falsa???? in urma cu 2 ani eu si cateva persoane aduceam masini ... (vezi toată discuția)
Fals in acte marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt fals in acte si prescriptia daca a fost intrerupta (vezi toată discuția)
Sunt pedepsite intotdeauna faptele penale? maria18 maria18 ce pedeapsa poate primi o persoana acuzata cu art.215, art. 254, art. 289, art. 291? (vezi toată discuția)