avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... sume care se iau in calcul la punctul de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

sume care se iau in calcul la punctul de pensie

La iesirea la pensie mi-a fost eliberata o adeverinta foarte lamuritoare asupra tuturor veniturilor obtinute .A fost subliniat in adeverinta ca sumele adaugate la salariul de incadrare sunt reglementate de Contractul Colectiv de Munca si ca asupra acestor sume s-a calculat si virat CAS . Adeverinta continea o col.7 *lucrari efectuate sistematic peste program * si o col 8 *alte sume pt. care s-a calculat si virat CAS * Conform art.164 din Legea nr. 19 /2000 ,la determinarea punctajului se utilizeaza si sporurile cu caracter permanent conform Legii nr. 49 /1992 (care enumera printre sporurile care se iau in calcul si *spor pentru lucru sistematic peste program * dar si *alte sporuri cu caracter permanent prevazute de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractele colective sau individuale de munca *. Ordonanta de urgenta nr.4 din 3 febr. 2005 ,prin Anexa ei la pct . V specifica acelasi lucru privitor la cele doua categorii de sporuri .Ordinul nr.92 din 8 febr.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19 /2000 privind sistemul public de pensii .........., pe linga ca lamureste sintagma * venit brut realizat lunar *(si care cuprinde aceste sporuri ) vine si completeaza la pct. 3 ca punctajul anual se determina pe baza acestui venit care a constituit baza de calcul a CAS . La prima decizie de pensionare nu s-au luat in calcul cele doua coloane motivindu-se la contestatie ca * nu se regasesc in Anexa la OUG 4 /2005 . Am deschis proces :prima instanta hotaraste sa-mi fie luate in calcul amindoua coloane ,la recursul formulat de Casa de pensii,a doua instanta si prin neatentia avocatului hotaraste irevocabil sa-mi fie recalculata pensia luindu-se in calcul numai col.7 nu si 8. Col 8 ar fi completat cu inca 45% totalul veniturilor luate deja in calcul . Col. 7 (8 % ) ,prin cuprinderea ei in calculul pensie nu-mi acopera nici in 10 ani cheltuielile de judecata !!! Dupa 40 de ani de munca ,prin interpretari aiuritoare a unor legi incilcite ,prin supeficialitatea unor angajati ai statului,indiferenta unora si neatentia altora, sunt frustrata luna de luna de o suma de bani care consider ca mi se cuvine .Rugamintea si intrebarea mea : odata cu noua lege aprobata recent pot sa ma leg de ceva care sa -mi dea dreptul sa redeschid un proces si in care sa ma reprezint singura? Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi * epistola * si pentru raspuns .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:26, 14 Noiembrie 2010
Paula B a scris:
Rugamintea si intrebarea mea : odata cu noua lege aprobata recent pot sa ma leg de ceva care sa -mi dea dreptul sa redeschid un proces si in care sa ma reprezint singura?

Viitoarea lege a pensiilor este inca la Parlament. Insa, daca v-ati judecat si exista o hotarare definitiva si irevocabila, nu mai puteti introduce pe rolul instantei o alta actiune avand acelasi obiect intrucat exista autoritate de lucru judecat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri luate in cacul la pensie smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Un salariat, in perioada dinainte de \"89, a primit urmatoarele sporuri: - pentru ... (vezi toată discuția)
Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)
Sporurile si pensia catalina76 catalina76 Buna seara, Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca la calcularea pensiei se iau in calcul si sporurile? Va multumesc. (vezi toată discuția)