Asa cum probabil multa lume stie, pentru orice modificare adusa in interiorul unui apartament, proprietarii au nevoie de autorizatia de constructie. Am inceput si eu demersurile pentru a obtine aceasta autorizatie, dar din pacate m-am lovit de cateva probleme la cei de la ISC(Inspectoratul de Stat in Constructii) care mi-au respins dosarul depus pentru obtinerea avizului formuland niste motive pe care le inteleg partial si nu stiu de sa fac in continuare.
Am depus dosarul cu toate actele cerute de ei si anume:Proiect- realizat in anul 2007, Certificat de urbanism valabil, Memoriu Arhitectura,Copie dupa legitimatiile expertilor verificatori,Memoriu de Rezistenta - copie si original, Expertiza tehnica - copie si original, Buletin - copie, Actele de proprietate - copie, Acord asociatia de locatari. Am sa transcriu in cele ce urmeaza raspunsul oficial primit de la ISC:
" La cererea dumneavoastra inregistrata sub numarul......prin care solicitati acordul Inspectoratului Teritorial in Constructii Bucuresti Ilfov, in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire pentru intrare in legalitate cu lucrari de modificari interioare si inchiderea balconului,……, va comunicam ca, la controlul documentatiei anexate cererii susmentionate am constatat ca expertiza tehnica nu prezinta urmatoarele informatii:
1. Informatii rezultate in urma analizei cartii tehnice(proiect de executie, eventuale avarii, interventii in timp etc.);
2. In cazul in care nu exista cartea tehnica a constructiei( confirmata de presedintele Asociatiei de Proprietari) – informatii privind proiectul si executia cladirii;
3. Eventuale avarii constatate de expert, pe perioada exploatarii si interventii in timp asupra cladirii(in special daca s-au mai facut interventii de tipul celor solicitate);
4. Descrierea si analiza starii tehnice a cladirii, prin vizualizarea de catre expert a spatiilor commune si a fiecarui apartament in parte;
5. Daca a fost intocmita o expertiza tehnica pe ansamblul cladirii, pe perioada de exploatare, cu incadrarea in clasa de risc seismic.
Dupa completarea/corectarea documentatiei, conform celor prezentate mai sus, va putea fi reanalizata si va putea fi emis acordul solicitat.”
Cei de la ISC nu mi-au dat nici-un detaliu in ceea ce priveste posibilitatea de corectare a celor descrise mai sus, iar cei de la Proiect Bucuresti(care mi-au facut proiectul in 2007) au spus ca trebuie realizata o expertiza tehnica a blocului care este foarte costisitoare. AICI m-am BLOCAT, nu stiu ce trebuie sa fac mai departe,de la administratie mi s-a spus ca nu exsita cartea tehnica a cladirii. S-a mai intalnit cineva cu aceasta situatie?...ce ar tebui sa fac mai departe, cui sa ma adresez? Din cate stiu majoritatea blocurilor vechi din Bucuresti nu au aceasta carte tehnica.
Zidul pe care l-am daramat este in interiorul apartamentului(am creat un open-space intre bucatarie si living), peretele era perpendicular pe zidul exterior, dar de acesta din urma nu m-am atins, nu am adus nici-o modificare zidului exterior.
Proiectul realizat de catre firma "Proiect Bucuresti" include si inchiderea balconului ceea ce afecteaza fatada(presupun), iar din acest motiv se poate sa imi fi cerut certificatul de urbanism.
Buna ziua,
Imi puteti spune si mie va rog cum ati rezolvat aceasta problema cu acordul ISC, ma aflu in aceeasi situatie, am primit respingere dosar de la ISC si cu exact motivele prezentate de dvs mai sus... tot o modificare interioara la un apartament, desfiintarea unui zid despartitor intre living si bucatarie....
Cei de la ISC nu au nici-o taina sa va raspunda concret la ceea ce doriti dvs. Cum sa intelegeti ceva din raspunsul lor daca cel care a intocmit rspunsul s-a uitat intr-o abaca profesionala si el insusi trebuia sa raspunda la cele 5 puncte. Observati ce zice la pct. 1 si apoi. pct. 2 ... daca nu exista cartea tehnica... desi la pct. 1 studiase deja cartea tehnica... Vai de capul nostru ca platim asa niste pungasi, auzi Inspectoratul de Stat in Constructii! Si d-ta vrei sa fii corect, dai o caruta de bani pe tot felul de documente ca sa ce? Sa constati ca nu poti face nimic cu ele! Bravos natiune...
As dori sa cumpar un apartament care are urmatoarele modificari: s-a creat o bucatarie open space cu livingul. In plus, bucataria este in camera unde initial era un dormitor si invers. A fost desfiintata baia de serviciu. Imi puteti spune daca aceste modificari ar putea primi aviz ISC si care ar fi costurile?