Asociatia de proprietari e persoana juridica. Am cerut ca toate dobanzile bancare obtinute pentru depozitele necesare reparatiilor si cele necesare reabilitarii termice, sa fie inregistrate la fondul de reparatii. Sunt bani care nu se mai restituie proprietarilor. M-am trezit "tamaiat" de catre unul din proprietari si acuzat ca i-am luat din bani. Multumesc.
Codul fiscal :
ART. 15
Scutiri
(1) Sunt scutiţi de la plata impozitului pe profit următorii contribuabili:
h) asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari, potrivit Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile obţinute din activităţi economice şi care sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune;
In temeiul celor de mai sus ati procedat absolut corect pentru ca altminteri se datoreaza impozit pentru veniturile din dobanzi la depozite .
Apoi, nu este vorba ca " ati luat " - dimpotriva , asociatia va face economii daca isi poate permite sa tina banii in depozite si sa beneficieze de dobanda .
Nu cunosc cum se tine evidenta la asociatii de locatari , imi inchipui sa trebuie sa existe un registru in care se trec sumele incasate.
Daca este asa, atunci si aceste dobanzi au regimul unor venituri .
Multumesc Dna Magda.
Datele sunt trecute pe extrasul de cont bancar la finele fiecarei luni si le evidentiez pe un registru. Asa se si aduna o suma destul de frumusica. Cred ca termenul "ne permitem" sa mai si tinem banii in depozit nu este cel mai adecvat. Blocul a fost reabilitat termic anul trecut. (nici nu se poate povesti ce diferenta de atmosfera este in casa). Pentru aceasta operatie am inceput sa strangem bani din 2007, iar in 2008 am constituit primul depozit. Ultimul depozit e datat 2009. Desi suntem aproape gata cu reabilitarea - mai trebuie facute mici finisari - Primaria S6 nu se prea ocupa , noi ne rugam la Bunul ca doar doar nu ne va mai cere bani, proprietarii isi cer banii inapoi si acum acuzatia asta idioata. Chiar asa cum s-ar putea eventual distribui aceste dobanzi, deoarece fiecare a depus banii la alt termen si in alte sume ? Am considerat gresit ca nu se vor restitui aceste dobanzi (nici nu vad cum) si vor veni ca o completare la fondul de reparatii ?
Va doresc o seara placuta.
Sa explic acel termen : "ne permitem " - m-am gandit ca in acesta perioada este o adevarata arta sa poata cineva sa constituie un depozit bancar .
Aceasta inseamna , din punct de vedere economic , o buna adminstrare a unor fonduri .
Nu consider justa opinia celor care doresc restituirea acelor sume din mai multe motive :
- daca acele sume nu ar fi fost constituite in depozit nu ar fi existat acum acele dobanzi
- acele dobanzi nu s-ar fi putut obtine la valoarea la care s-au obtinut daca fiecare locatar in parte ar fi depus in depozit suma cu care a contribuit
Cum va spuneam mai sus - daca acele sume nu sunt utilizate pentru intretinerea si repararea proprietatii comune ar trebui sa fie impozitate cu cota de 16 % asa ca nu ati considerat deloc gresit sa acele dobanzi nu se vor restitui.