avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea unei case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea unei case

Buna ziua , Am si eu o intrebare.

Avem o cunostinta care are mama bolnava cu handicapt (nu mai este in toate capacitatile mintale ) si acum e paralizata sta in pat.Aceasta persoana bolnava are 3 copii , o fata si un baiat care traiesc si o nepoata de la un baiat care a murit.

In ultima perioada , aproximativ un an numai fata dansei s-a ocupat de ingrijirea ei ,a dus-o in spital si acum o ingrijeste la ea acasa.

Ceilalti doi nu se implica prea mult insa doresc sa aiba drepturi si nu renunta la bunurile care le revin de pe urma batranei in caz ca va muri.

Doresc sa va intreb daca stiti daca exista vreo modalitate prin care acaeasta fata sa reuseasca sa isi oblige fratele si nepoata sa o ingrijeasca si ei pe batrana sau sa ii oblige sa renunte la partea lor din casa si bunuri , cu acte legale, si dupa moarte sa ii ramana ei casa in totalitate .
Exista vreo lege prin care fata poate sa ii oblige sa vina in fata notarului si sa renunte la partea lor din bunuri ?
Ce alta cale ii recomandati ?
Multumesc.


Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:51, 16 Noiembrie 2010
Exista mai multe parghii juridice in acest sens. Recomandabil ar fi un testament al persoanei in cauza prin care sa lase mostenire toate bunurile sale mobile si imobile fiicei sale. Mai exista o alta posibilitate respectiv, dupa deces cei trei mostenitori sa se prezinte la instanta pentru succesiune iar celelalte doua parti sa renunte la drepturile lor... Dar recomand varianta cu testamentul.
Pentru detalii puteti sa consultati Codul Civil - Succesiunile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
robert900, utilizator
Buna seara !
Nu exista niciun act normativ care sa instituie obligatia de ingrijire sau obligatia renuntarii la drepturi ( ale copiilor) .
Mama poate dispune in orice mod de bunurile proprietate , atata timp cat nu exista o interdictie in acest sens ( capacitatea acesteia de a incheia acte translative de proprietate ) astfel ca aceasta poate incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu fata care are grija de aceasta ...
avand in vedere ca nu e in deplinitatea facultatilor mintale ar trebui facuta o cerere pt numirea unui curator.doamna orice act ar face acum e lovit de nulitate absoluta intruct ii lipseste total discernamantul.
Testamentul poate fi atacat iar în cazul doamnei nici nu se poate pune problema dată fiind sănătatea ei mintală. Renunțarea nu se poate face decât după deces. Copiii au însă obligația de a își întreține părintele aflat în dificultate. E prevăzută și în codul familiei această obligație.
athe a scris:

avand in vedere ca nu e in deplinitatea facultatilor mintale ar trebui facuta o cerere pt numirea unui curator.doamna orice act ar face acum e lovit de nulitate absoluta intruct ii lipseste total discernamantul.

Faptul ca este sau nu este in deplinatatea facultatilor mintale , respectiv este sau nu posibil a se incheia acte de dispozitie nu se face arbitrar ( asa crede x sau y ) , aceasta stare de fapt trebuie constatata de o comisie fiind necesar a se institui interdictia judecatoreasca de a se incheia acte e dispozitie . Astfel , nu stiu cum ar putea fi lovit de nulitate absoluta actul efectuat ....
In legatura cu obligatia de intretinere a parintilor ... uitati un amanunt si anume acela ca nu exista o sanctiune ptr. nerespectarea acestei obligatii (nu vorbesc de moralitate ) ....

Alte discuții în legătură

Debilitate.....punere sub interdictie andrada_sb andrada_sb Buna ziua. As dori sa va adresez si eu o intrebare. In cazul in care printr-un certificat medical se constata faptul ca o persoana este debil mintal, instanta ... (vezi toată discuția)
Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)