Buna.
La inceputul anului unul dintre parintii mei a murit intr-un accident rutier. Dosarul a fost transmis la Procurorul care se ocupa de caz in luna iulie. Deoarece de atunci nu mai avem contract cu niciun avocat, nu avem nicio stire despre starea dosarului. Ca si parte vatamata, pot sa am acces la dosar daca toate cercetarile s-au incheiat? Sau doar prin avocat?
Analiza reglementarilor in materie de lege lata,precum si a literaturii de specialitate nu se dezbate problema accesului la actele dosarului penal
Art 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului presupune printre altele egalitatea armelor manifestata prin posibilitatea data partilor de a-si expune cauza in fata organelor judiciare fara a fi dezavantajate in fata partii adverse ori organelor de urmarire penala,dreptul de a se familiariza cu probele dosarului,dreptul de a combate sustinerile si argumentele partilor adverse,ca si inlesnirea necesara pregatirii apararii
Romania a fost sanctionata pentru limitarea accesului la dosarul de urmarire penala,de catre autoritatile internationale
O hotarare relevanta pentru acest subiect il constituie cauza Rowe si Davis vs Marea Britanie,cauza Jespers
Legiutorul noului Cod de procedura penala ,a introdus dispozitii distincte fata de actuala reglementare,concordante cu jurisprudenta CEDO ,care precizeaza ca accesul la dosarul de urmarire penala nu poate fi restrictionat decat in cazuri temeinic motivate
buna ziua.
de unde stiti dvs. ca s-au finalizat cercetarile ??
nu aveti acces la dosarul aflat la parchet, pe toata durata efectuarii cercetarilor penale de catre organele de ancheta .
puteti eventual sa cereti informatii referitor la stadiul cercetarilor, deplasandu-va personal . dar nu veti avea dreptul de a studia personal dosarul, cu exceptia avocatului angajat .
Avocatul nostru din acea perioada ne-a informat verbal ca cercetarile s-au finalizat si dosarul a fost trimis mai departe la Procurorul care va decide daca se va incepe urmarirea penala sau nu. Tot din spusele lui stim si ca inculpatul a fost audiat de catre procuror in aceeasi zi si s-a dispus inceperea urmaririi penale. Doar ca de atunci nu mai avem nicio veste.
Politist lenes
robertsega32
pe la inceputul anului am facut o plangere penala. Prejudiciul este destul de mare (vreo 50.000 euro). S-a deschis dosar penal la parchet (mi s-a comunicat) ... (vezi toată discuția)
Stadiu dosar penal
costel58
Am facut o cerere la politie pentru aflarea stadiului unui dosar penal aflat in faza de urmarire penala in rem . Mi s-a transmis un raspuns prin care sunt ... (vezi toată discuția)