Am facut o cerere la politie pentru aflarea stadiului unui dosar penal aflat in faza de urmarire penala in rem . Mi s-a transmis un raspuns prin care sunt instiintat ca urmare caracterului nepublic al cercetarilor penale si a necesitatii protejarii intereselor partilor aflate in cauza s-a propus clasarea petitiei(cererii de stadiu).
Doresc sa stiu daca este legala o astfel de rezolvare avand in vedere ca sunt cel ce am inaintat plangerea penala ce sta la baza dosarului penal.
Depinde de mai multe lucruri.
Cereți sa studiați dosarul ca sa nu pierdeți vremea dar și aceasta cerere poate sta în așteptare sau sa primiți un răspuns asemănător.
În cazul soluţiilor de clasare, aveti dreptul sa depuneti plangere la procurorul ierarhic superior în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
Nu este vorba de clasarea cauzei ci de propunerea organului de cercetare penala de a se clasa petitia prin care am cerut sa aflu stadiul dosarului penal in care am calitatea de persoana vatamata. Adica sa nu mi se transmita informarea ceruta.
Am intrebat pe forum deoarece nu am gasit o situatie similara in conditiile in care stiam ca exista dreptul legal de a fi informat asupra stadiului dosarului.
Am impresia ca in realitate se doreste protejarea vinovatilor.
Aveti dreptul sa faceti plangere potrivit art 336 si urmatoarele impotriva rezolvarii ce vi s-a dat, la procurorul ierarhic superior. O restrictie ar trebui motivata. Nu cred ca se aduce atingere urmaririi penale sau intereselor partilor fiindca nu exista- urmarirea penala este in rem, iar dvs nu sunteti parte civila. Nu are nicio treaba caracterul nepublic, trebuia sa va informeze nu cu privire la continut, ci cu privire la actele ce s-au dispus- desfasurat- gen s-au ascultat 5 martori, s-a dispus efectuarea expertizei. In plus se prevede acest drept expres de cod.
Distrugere
dan_bcdro
acu 2 luni unii mi-au spart geamurile la masina si au lovit-o cu pietre si pari.De atunci dosarul acesta sta la postul de politie.Agentul responsabil cu ... (vezi toată discuția)