avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... indiviziunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

indiviziunea

Buna ziua,as dori sa intreb in ce conditii se poate cere sistarea iesirii din indiviziune.Multumesc ptr eventual raspuns!
Conditia esentiala pentru a imparti un bun este ca acel bun sa fie in proprietatea comuna a mai multor persoane intre care are loc imparteala (de exemplu bunul X este detinut de Y si Z in cote de 1/2 fiecare, fara sa se cunoasca pana la imparteala de unde pana unde tine jumatatea fiecaruia.

M-am uitat pe ceea ce ati scris mai demult pe forum

Daca problema dvs este tot asta pe care ati expus-o mai demult ("locuim intr-un imobil compus din trei camere.Eu sunt propietar pe doua camere iar colocatarul propietar pe a treia camera" atunci nu puteti iesi din indiviziune pentru ca NU sunteti in indiviziune (sau cel putin asa rezulta din ce ati scris), ci sunteti proprietari EXCLUSIVI. Dvs. sunteti proprietar exclusiv pe doua camere si vecinul proprietar exclusiv pe a treia.

Solutia in cazul acesta este sa cumparati dvs. camera lui sau sa-i vindeti lui camerele dvs.

Nu am sters mesajul acesta tocmai pentru ca celalt mesaj era destul de vechi, dar am sa va rog ca pe viitor sa nu mai deschideti mai multe topicuri cu aceeasi problema. Scrieti aici tot ceea ce aveti de spus pe marginea problemei dvs.


Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
Buna ziua si multumesc ptr raspuns si scuzele de rigoare ptr greselile facute.As dori sa va mai intreb daca situatia noastra financiara nu ne permite sa-i cumparam camera plus cota indiviza din suprafata de folosinta comuna ce se va intampla si eventual ce se mai poate face prt a nu ramane pe drumuri.Multumesc ptr eventual raspuns!
Imparteala poate imbraca forma instrainarii , in caz ca nu exista posibilitatea despagubirii prin plata unei sulte.
Daca bunul e comod partajabil in natura , atunci , ulterior efectuarii expertizei, se va proceda in acest sens.
Instanta poate lua act de tranzactie ( un contract de consfinteste invoiala partilor) ,pronunand o hotarare de expedient.
Starea de indiviziune poate fi sistata oricand , fiind dobandite bunuri proprietate exclusiva.

In caz de neintelege intre copartasi , in sensul unui partaj conventional, numai instanta de judecata competenta poate clarifica situatia de fapt.(judecatoria in a carei raza teritoriala e situat imobilul ).

Succes.
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua si va multumesc tare mult ptr raspuns.O ultima intrebare,este un proces greu si costisitor financiar.Multumesc ptr eventual raspuns si va doresc o zi buna in continuare!
Ioana nu cred ca au ce imparti. Nu cred ca sunt COproprietari.

Cred mai degraba (din cele ce dl. a mai scris pe forum) ca e una din acele situatii ...cretine (rezultat al nationalizarii si faramitarii imobilelor) in care Primaria nu a vandut cote parti dintr-un apartament, ci dintr-un FOST apartament (sa-i zicem ap. nr. 1) a creat doua unitati locative distincte si, ca umare, a vandut unui chirias doua camere in proprietate EXCLUSIVA (apart. 1) si altuia a treia camera (apart. 1 BIS), tot exclusiv, dar cu te miri ce hol sau bucatarie in comun (fortat si perpetuu).

Proprietarul apartamentului 1 din blocul X nu e coindivizar cu proprietarul apartamentului 2 din acelasi bloc chiar daca urca pe aceeasi scara (coproprietate fortata).

@manolescu. Asta este ceea ce cred eu / ceea ce deduc eu din ce ati mai povestit dvs. aici pe forum. Dar s-ar putea sa gresesc tocmai din pricina felului in care ati expus dvs situatia de-a lungul timpului pe forum. Adevarul sta in actul dvs. de proprietate. Trebuie vazut ce scrie cu EXACTITATE acolo. Ce vi s-a vandut mai exact?

Sunteti in judecata cu vecinul?

Caci daca lucrurile stau asa cum le-am ...ghicit eu mai sus (dar, repet, pot sa gresesc pentru ca n-am vazut vreun act) atunci ma tem ca va aruncati banii pe geam prin procese aiurea.
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Probleme cota indiviza apartament danmarianpopescu danmarianpopescu Vreau sa cumpar o garsoniera si am intampinat urmatoarea problema. In contractul de vanzare-cumparare al vanzatorului scrie ca acesta a cumparat un apartament ... (vezi toată discuția)
Problema cota indiviza apartament, danmarianpopescu danmarianpopescu Vreau sa cumpar o garsoniera si am intampinat urmatoarea problema. In contractul de vanzare-cumparare al vanzatorului scrie ca acesta a cumparat un apartament ... (vezi toată discuția)