Sînt cetătean al R.Moldova, am așa o întrebare? cu 4 ani în urma am fost judecat pe dosar penal pentru furt în Germania, ca reclamanți au fost toți cetățeni jermani , hotărîrea judecății a fost 3ani și 6luni privațiune de libertate cu condiția comportării bune în detenție la jumătate de pedeapsă să fiu deportat în R. Moldova, așa și a fost după 1an și 9 luni am fost deportat in țară cu interdicția de a reveni în UE. Spunețimi vă rog frumos poate acest dosar penal să mă împedice la redibîndirea cetățeniei romana. mulțumesc anticipat.
Art. 10
(1) Cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care au pierdut aceasta cetatenie, precum si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv si care cer redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc in mod corespunzator conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b)—e).
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si apatrizilor fosti cetateni romani si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv.
Asadar, daca parintii dumneavoastra au avut cetatenie romana si au pierdut-o este posibil sa puteti face cerere fara a indeplini conditia nasterii si a domiciliului in Romania, insa si in acest caz v-ati putea impiedica de acea condamnare.
Acel art. 8, lit.e) cred ca se va aplica cu siguranta la cei care solicita redobandirea cet. romane. Chiar daca avem, in Romania, infractori periculosi care au cetatenia romana din nastere si cf Constitutiei nu li se poate retrage, cand e vorba de o cerere noua, romanasii nostri devin f pretentiosi. Nici macar nu poti ascunde trecutul "glorios" di Germania pentru ca ei solicita informatii despre fiecare solicitant la MAI, Interpol, SRI si SIE. Cred ca va trebui intai sa te ocupi de reabilitare in germania si dupa aceea de dosar