avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pt achizitie intracomunitara de marfa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pt achizitie intracomunitara de marfa

Buna seara.As dori,daca ma poate lamuri cineva referitor la problema mea;
-firma platitoare de TVA in Romania,inregistrata in ROI,face achizitie de marfa (second-hand)din Germania,as dori sa stiu cine la cine transmite codul de inreg.in scop de TVA,care este modalitatea de transmitere a codului ,se face cu o adresa de inaintare ,sau simplu se da o xero-copie a certificatului de inreg.TVA?
-daca firma din Germania emite factura si pe ea nu este trecut nici o cifra referitoare la inregistrarea lor fiscala,eu consider ca atare firma neinregistrata la ei in scopuri de TVA si deci nu am dreptul sa efectuez deducere de TVA ,deci nu pot aplica mas.de simplificare 4426=4427(pe factura este trecut antetul firmei,nr fact,data,cantit. ,pret, val -in euro- stampila si semnatura).
-trebuie sa depun D390VIES pina pe 15 ale lunii urmatoare pt luna precedenta,iar la trim se mai depune D390 (simpla) sau la trim nu se mai depune D390?
Modalitatea de transmitere nu este precizata,trebuie sa fie doar un cod valabil de tva.Puteti face solicitare verificare cod pe mfinante.ro. D390 se depune pana pe 15 ale lunii.
Multumesc pt raspuns,doream sa mai stiu si va rog sa mi raspundeti ,------------
-daca nu are trecut nici un cod pe factura -cum voi considera acea factura (nu voi putea deduce tva prin formula contabila 4426=4427)
-D390VIES am inteles se depune pina pe 15 ale lunii,insa se mai depune si trimestrial o alta D390?
Va multumesc anticipat pt ajutor.
inregistrati taxare inversa, iar 390 o depuneti o singura data pana pe data de 15 a lunii urmatoare.
daca perioada dvs. fiscala era trimestrul, acum devine luna, odata cu efectuarea acestei achizitii intracomunitare.
atentie si la inscrierea in ROI.
Multumesc mult pt raspuns. Totusi sint nelamurita in urmatorul sens;,daca nu au cod valid furnizorii (nu au nici un cod trecut pe factura),eu am dreptul la deducerea tva -lui ? Am dreptul sa fac 4426=4427-taxare inversa ?
Sint obligati sa specifice furnizorii pe factura explicatii referitoare la tipul marfii-expl:marfa second-hand:si la faptul ca au dedus sau nu ei TVA,si sa treaca codul lor de inregistrare fiscala?
Astept sa mi raspundeti si va sint recunoscatore pt ajutor,o zi buna sa aveti.
din moment ce tva nu este inscrisa pe factura, e clar ca operatiunea este taxabila in romania si puteti inregistra taxare inversa.
pe factura trebuia sa apara codul lor tva, dar nu exista vreo obligatie in ceea ce priveste tipul marfii.
daca marfa ar fi fost vanduta in regim sh, tva ar fi aparut pe factura si s-ar fi aplicat doar la marja lor de profit si mentiunea articolului din lege care prevede acest lucru (in acest caz operatiunea nu ar mai fi fost taxabila in romania si nu mai inregistrati taxare inversa)

Alte discuții în legătură

Achizitie remorca second hand marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua. A fost achizitionata o remorca second hand din Germania de la o firma platitoare de tva ,de catre o firma inreg.in ROI pt care am primit o factura ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara autoturism second-hand simina_anca simina_anca O societate comerciala(platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari) doreste sa achizitioneze un autoturism second-hand din ... (vezi toată discuția)
Autofacturare,dar cum? marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna seara . Va rog sa mi spuneti cum trebuie sa autofacturez marfa second-hand primita de la un client din Germania in luna iunie pt care am primit factura ... (vezi toată discuția)