avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... consilier juridic definitiv - avocat definitiv/stagiar?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

consilier juridic definitiv - avocat definitiv/stagiar?

Multi consilieri juridici au dat examen de primire in avocatura si se confrunta cu problema de a fi obligati sa faca stagiul desi sunt consilieri juridici definitivi (cu vechime), iar legea avocaturii prevede ca persoanele admise in avocatura care au fost anterior definitivate intr-o profesie juridica vor fi trecute pe Tabloul avocatilor definitivi… cu toate acestea, la Iasi, cel putin, legea se aplica diferit de la an la an…. adica pentru unii se apreciaza ca e aplicabila acea prevedere legala, altii sunt obligati sa faca stagiul.
Nu ar trebui sa existe o interpretare unitara la nivel de tara?

Cel mai recent răspuns: MDiana , utilizator 10:47, 18 Martie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Buna . Nu vad de ce te-ai folosi de numele altora. Nu imi sta in caracter sa fiu informator. Dar asa e in Romania, "Cine poate oase roade". Noi avem dintii slabuti, daca intelegi. Te pup si iti doresc bafta.
Eu am dat deful ilegal. De exemplu.
Daca cineva azi, vrand sa dea deful inainte de 2 ani de stagiatura in aceleasi conditii ca mine, nu primeste permisiunea, cu ce il ajuta numele meu?
Baroul ii va raspunde, sec: acel examen a fost ilegal. Ilegalitatea s-a acoperit prin urmatoarele:..., adica acel avocat nu-si poate pierde calitatea de avocat definitiv din vina altora, avand in vedere ca nimeni nu a facut opozitie la numirea lui ca definitiv in termenul legal, bla-bla-bla. B-) Astfel insa, invatand din asta, baroul nu va mai organiza concursuri in acele conditii. Prin urmare, trebuie sa asteptati cei 2 ani.
Asa incat, nimanui nu va folosi sa cunoasca numele meu.

Cat priveste examenul dat de mine, m-a busit rasul cand, la materia privind legea 51, colegul dinaintea mea a fost intrebat despre legalitatea examenului la care participa si a raspuns ca... bineinteles ca e legal! :D
Asta cand mirosea de la o posta a lipsa 2 ani, lipsa conditii speciale... Eu chiar parca n-aveam niciun an pe hartie cand m-am inscris la def... =D> Si nu m-a deranjat sa-i arat domnului examinator de ce cred eu ca e ilegal si care pot fi modalitatile prin care acel examen sa nu produca efecte pentru mine.

Nu e un motiv sa se mai organizeze astfel de examene...
As vrea sa vad un argument juridic despre motivele pentru care unii considera ca, fara examen, pot intra definitivi... nu oare cine s-a interesat pe unde, cum il cheama si cum sa ma interesez...
Eu sunt printre cei care au vechime, au promovat LEGAL examenul de definitivare in profesia juridica detinuta anterior, am promovat examenul de admitere in profesia de avocat in 2008 moment la care am dobandit aceleasi drepturi ca si ceilalti colegi, care au reusit sa se inscrie in profesie ca avocati definitivi (in cadrul anumitor Barouri din tara)
Principiul constitutional "egalitate in fata legii" cred ca ar trebui sa isi gaseasca aplicarea si la nivelul UNBR, in fond este vorba de Barouri membre ale aceleiai Uniuni. Astept cu interes punctul de vedere al UNBR cu privire la astfel de cereri (punct de vedere solicitat de Baroul Bucuresti).
Cu atat mai mult cu cat cererile de primire in profesie nu au putut fi depuse decat in ianuarie (motivele fiind de ordin organizatoric, gen vacanta Baroului pana pe 5 ianuarie 2009 etc).

Eu am trimis acte la barou in timpul vacantei lor, nu m-au privit liberele luate de ei... Scrisorica recomandata (mai exista posibilitatea faxului, sincer, nu am incercat sa vad daca e pe auto) e drept ca au primit-o pe 6 parca, dar mie imi apare expediata pe 28 sau 29 si pentru mine acea zi produce efecte.
CRed ca era 29, ca am intarziat o zi... :D
Pe fiecare intereseaza de el, de vacanta lui si documentele lui de depus, nu de vacanta altora etc.
Eu asa vad.

Buna idee cea cu punctul de vedere al UNBR, inseamna ca si altii au solicitat inscrierea ca definitivi in tabloul avocatilor...
Bafta!

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)