Intrebarea mea vizeaza un antecontract de vanzare-cumparare pe care l-am semnat in urma cu o luna. In acest antecontract se stipuleaza ca apartamentul este liber de sarcini, alte obligatii etc.
De curand am aflat ca exista la data semnarii antecontractului, si mai exista inca, un antecontract, semnat cu o alta persoana, pentru achizitionarea intregului imobil in care se afla apartamentul contractat de mine (aceasta promisiune de vanzare fiind inscrisa in cartea functiara a imobiluli).
Intrebarea mea este, in aceste conditii ce as putea sa fac? Pot sa cer si daune in afara de rezolutiunea contractului (care banuiesc ca este posibila in aceste conditii)?
Daca aveti dovada ca OCPI a notat in evidente existenta unui antecontract,aveti dreptul sa promovati in principal actiune revocatorie (pauliana) si secundar si acordarea de daune,in conditiile in care le puteti sustine si proba ,in conditiile legii
buna ziua.
trebuia sa va fi interesat anterior incheierii antecontractului de v-c .
singura optiune pe care o aveti la indemana, este sa cereti in instanta rezolutiunea antecontractului de v-c .
puteti cere dublul avansului platit , si cheltuilile de judecata ocazionate de acest proces.
Aveti stipulat in antecontract un pact comisoriu de grad III sau IV ?
Daca nu, se aplica art.1020-1021 Cod Civil, conform carora ” conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau; in acest caz contractul nu este desfiintat de drept. Partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau sa sileasca pe cealalta parte a executa conventia, cand este posibil, sau sa-i ceara desfiintarea cu daune interese . Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei, care dupa circumstante, poate acorda un termen partii actionate."