avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract vanzare-cumparare

Buna ziua.
Se poate anula un contract de vanzare-cumparare pentru un teren (bineinteles cu restituirea banilor si terenului cumparatorului respectiv vanzatorului terenului), daca ambele parti sunt de acord?
Mentionez ca la aprox 1 ora (!) de la semnarea contractului de vanzare-cumparare s-a descoperit ca, de fapt, terenul este in litigiu. Mai exact , terenul a fost vandut de cateva ori in decurs de 5-6 ani, iar titlul de proprietate in baza caruia terenul a fost vandut prima data a fost contestat in instanta de catre cel care pretinde ca e proprietar, obtinand in acest sens si o hotarare judecatoreasca (intr-adevar am vazut aceasta hotarare, dar nu stiu daca e definitiva , asa cum zice el). Banuiesc ca, daca acel titlu de proprietate este nul, toate actele de vanzare-cumparare incheiate ulterior isi pierd valabilitatea (chiar daca la vremea respectiva au fost perfect legale).
Va multumesc pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:45, 23 Noiembrie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pt raspuns. Luni o sa merg la notarul respectiv sa vad ce se poate face.
Totusi, nimeni nu a semnat "ca primarul". Poate doar ...primarul.
Terenul a fost vandut cu acte in regula (cadastru, carte funciara, etc. etc.). Ba mai mult, a fost verificat si de 2 banci, deoarece initial se dorea achizitionarea prin credit ipotecar.
Problema a aparut oarecum intamplator , pt ca dupa semnarea actelor am mers la locul cu pricina si am gasit un lacat pe poarta. Dupa investigatii (mers la politie, etc.), am dat de cel care pusese lacatul si acesta ne-a aratat ca are acea hotarare judecatoreasca prin care se anuleaza titlul de proprietate dupa care s-a facut prima vanzare a terenului. Practic, cred ca terenul inca nu este in litigiu , deoarece nu exista un proces. Dar evident ca va fi unul. Si, nestiind deznodamantul acestui proces, vreau sa anulez vanzarea, iar vanzatorii au zis ca sunt de acord.
Se pare ca cineva a facut o ilegalitate, ori respectivul cand a obtinut hotararea judecatoreasca (putin probabil) , ori primaria cand a eliberat acel titlu de proprietate (adica primarul a semnat ca ...primarul).
Inca un exemplu a ceea ce inseamna "traim in Romania".
Inainte de incheierea contractului s-a facut un antecontract si s-a platit o parte din bani, specificandu-se ca restul sa se plateasca la semnarea contractului dar nu mai tarziu de o luna. Acel termen nu s-a putut respecta (din motive obiective). Vanzatorii au zis ca inapoiaza banii, mai putin cei dati la semnarea antecontractului, deoarece s-a depasit (cu trei luni) acel termen limita. Este normal?
Mentionez ca in antecontract sunt specificate despagubiri in caz ca unul din noi se razgandeste si nu mai vrea sa vanda/cumpere terenul , dar nu sunt specificate nici un fel de penalitati de intarziere.
Cu privire la suma din antecontract, depinde exact de clauzele acestuia. Nu stiu sa va spun ca nu stiu ce prevede. E nedrept insa, analizand faptul ca desi din vina dv. s-a incheiat cu intarziere contractul (era vina dv., nu?), totusi din vina lor vanzarea in sine are probleme. Ati putea ajunge la o intelegere.

Referitor la contract, mergeti la notar cu incredere.

Pentru Alex: se poate rezilia un contract cu executare dintr-o data? :-/
Am vorbit cu notarul la care s-a incheiat contractul. Mi-a zis ca nu se poate rezilia, chiar daca ambele parti sunt de acord.
Singura varianta pe care mi-a propus-o a fost ca sa se faca din nou vanzare-cumparare.:(
V-a spus notarul ca nu se poate desfiinta un contract de vanzare-cumparare?
Ar trebui sa vad actul ala, e ciudat.

Alte discuții în legătură

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare Când una din părtile unei promisiuni bilaterale de vânzare nu respecta conditiile prevazute in antecontractul incheiat la notariat avand ca ternen de ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)