Art. 969. - Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege.
& 3. Despre conditia rezolutorie
Art. 1019. - Conditia rezolutorie este aceea care supune desfiintarea obligatiei la un eveniment viitor si necert.
Ea nu suspenda executarea obligatiei, ci numai obliga pe creditor a restitui aceea ce a primit, in caz de neindeplinire a evenimentului prevazut in conditie.
Art. 1020. - Conditia rezolutorie este subanteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.
Art. 1021. - Intr-acest caz, contractul nu este desfiintat de drept. Partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau sa sileasca pe cealalta a executa conventia, cand este posibil, sau sa-i ceara desfiintarea, cu daune interese. Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei, care, dupa circumstante, poate acorda un termen partii actionate.
In baza 969 alin. 2 coroborat cu 1020 se poate gasi, in majoritatea cazurilor, motiv de rezolutiune a contractului. E pacat sa stam dupa instante, mai ales ca, asa cum spunea cineva mai devreme, trebuie timbrat la valoarea din contract, actiunea in rezolutiune a vanzatorului fiind actiune reala; ar fi o cale, sa introduca actiunea in rezolutiune cumparatorul bunului... dar depinde de instanta, de regula se taxeaza tot la valoare, chiar de nu e actiune reala, ar fi in pretentii...
Pentru rezolutiunea unui contract, desi nu e necesar extras de carte funciara, totusi nu cred sa gasiti jurist care, chiar daca ar considera ca se poate in cazul dv. specific, sa va intocmeasca documentul necesar in cateva zile... Depinde. Poate aveti noroc si deja contractul cuprinde vreun pact comisoriu de gred 2,3 sau 4. Cine stie?!!