avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract vanzare-cumparare

Buna ziua.
Se poate anula un contract de vanzare-cumparare pentru un teren (bineinteles cu restituirea banilor si terenului cumparatorului respectiv vanzatorului terenului), daca ambele parti sunt de acord?
Mentionez ca la aprox 1 ora (!) de la semnarea contractului de vanzare-cumparare s-a descoperit ca, de fapt, terenul este in litigiu. Mai exact , terenul a fost vandut de cateva ori in decurs de 5-6 ani, iar titlul de proprietate in baza caruia terenul a fost vandut prima data a fost contestat in instanta de catre cel care pretinde ca e proprietar, obtinand in acest sens si o hotarare judecatoreasca (intr-adevar am vazut aceasta hotarare, dar nu stiu daca e definitiva , asa cum zice el). Banuiesc ca, daca acel titlu de proprietate este nul, toate actele de vanzare-cumparare incheiate ulterior isi pierd valabilitatea (chiar daca la vremea respectiva au fost perfect legale).
Va multumesc pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:45, 23 Noiembrie 2007
Art. 969. - Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege.

& 3. Despre conditia rezolutorie
Art. 1019. - Conditia rezolutorie este aceea care supune desfiintarea obligatiei la un eveniment viitor si necert.
Ea nu suspenda executarea obligatiei, ci numai obliga pe creditor a restitui aceea ce a primit, in caz de neindeplinire a evenimentului prevazut in conditie.
Art. 1020. - Conditia rezolutorie este subanteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau.
Art. 1021. - Intr-acest caz, contractul nu este desfiintat de drept. Partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau sa sileasca pe cealalta a executa conventia, cand este posibil, sau sa-i ceara desfiintarea, cu daune interese. Desfiintarea trebuie sa se ceara inaintea justitiei, care, dupa circumstante, poate acorda un termen partii actionate.

In baza 969 alin. 2 coroborat cu 1020 se poate gasi, in majoritatea cazurilor, motiv de rezolutiune a contractului. E pacat sa stam dupa instante, mai ales ca, asa cum spunea cineva mai devreme, trebuie timbrat la valoarea din contract, actiunea in rezolutiune a vanzatorului fiind actiune reala; ar fi o cale, sa introduca actiunea in rezolutiune cumparatorul bunului... dar depinde de instanta, de regula se taxeaza tot la valoare, chiar de nu e actiune reala, ar fi in pretentii...

Pentru rezolutiunea unui contract, desi nu e necesar extras de carte funciara, totusi nu cred sa gasiti jurist care, chiar daca ar considera ca se poate in cazul dv. specific, sa va intocmeasca documentul necesar in cateva zile... Depinde. Poate aveti noroc si deja contractul cuprinde vreun pact comisoriu de gred 2,3 sau 4. Cine stie?!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea antecontract vanzare-cumparare de catre promitent cumparator jhonmer jhonmer Este vorba despre un apartament. S-a facut un antecontract in 12.02 2009 intre parti in care s-a dat o arvuna de 1000 de euro si urma ca in data de 10.04 2009 ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare Când una din părtile unei promisiuni bilaterale de vânzare nu respecta conditiile prevazute in antecontractul incheiat la notariat avand ca ternen de ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)