avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune conventionala...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune conventionala...

...ce spuneti...in cazul in care intr-un contract de v-ca unui imobil nu s-a platit decat un avans iar diferenta trebuia platita ulterior, in caz de neplata partile pot incheia o conventie de rezolutiune sau acesta e apanajul exclusiv al instantei indiferent daca s-a convenit vreun pact comisoriu...pun in discutie aceasta speta pt ca am vazut un asemenea act incheiat la un notar...in ceea ce ma priveste consider ca doar instanta poate pronunta/constata rezolutiunea avand in vedere si caracterul retroactiv al ei care nu cred ca poate fi lasat la latitudinea partilor...
Cel mai recent răspuns: ContSters126925 , utilizator 17:45, 11 Martie 2010
actul juridic civil este acea manifestare de vointa..facuta in sensul de a naste, modifica ORI STINGE...bla, bla, bla..
pe de alta parte, art 969 c. civ
ba se poate si la notar.. daca aveti de dat bani la avocati duceti-va si in instanta... aa ...la mediator mai nou
art. 1020 Cod Civil, conform carora "conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau" .
In cazul unui contract comercial de vanzare cumparare poate opera rezoluţiunea convenala, în cazul în care la momentul încheierii contractului sau ulterior, printr-o convenţie separată, dar înainte de executarea obligaţiilor, părţile au stipulat printr-o clauză expresă, rezoluţiunea de plin drept a contractului în cazul neexecutării obligaţiilor de către una dintre ele.
...contractul de vanzare nu e comercial ci civil...dar si in contractele civile se pot insera pacte comisorii...ideea era daca partile pot constata interventia rezolutiunii sau e nevoie de instanta...
eu am inteles si cred ca da
asta e motivul pentru care am facut trimitere la def actului juridic civil si art 969

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca promitentul-vanzator a mintit in acte cmf1985 cmf1985 Buna ziua, Intrebarea mea vizeaza un antecontract de vanzare-cumparare pe care l-am semnat in urma cu o luna. In acest antecontract se stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)
Neexecutare contract sammy44 sammy44 buna ziua. am incheiat un contract cu o firma de c-tii pt. construirea unei case si desi am dat avans 96% din valoare , constructorul a executat doar partial ... (vezi toată discuția)