...ce spuneti...in cazul in care intr-un contract de v-ca unui imobil nu s-a platit decat un avans iar diferenta trebuia platita ulterior, in caz de neplata partile pot incheia o conventie de rezolutiune sau acesta e apanajul exclusiv al instantei indiferent daca s-a convenit vreun pact comisoriu...pun in discutie aceasta speta pt ca am vazut un asemenea act incheiat la un notar...in ceea ce ma priveste consider ca doar instanta poate pronunta/constata rezolutiunea avand in vedere si caracterul retroactiv al ei care nu cred ca poate fi lasat la latitudinea partilor...
actul juridic civil este acea manifestare de vointa..facuta in sensul de a naste, modifica ORI STINGE...bla, bla, bla..
pe de alta parte, art 969 c. civ
art. 1020 Cod Civil, conform carora "conditia rezolutorie este subinteleasa totdeauna in contractele sinalagmatice, in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau" .
In cazul unui contract comercial de vanzare cumparare poate opera rezoluţiunea convenala, în cazul în care la momentul încheierii contractului sau ulterior, printr-o convenţie separată, dar înainte de executarea obligaţiilor, părţile au stipulat printr-o clauză expresă, rezoluţiunea de plin drept a contractului în cazul neexecutării obligaţiilor de către una dintre ele.
...contractul de vanzare nu e comercial ci civil...dar si in contractele civile se pot insera pacte comisorii...ideea era daca partile pot constata interventia rezolutiunii sau e nevoie de instanta...
Neexecutare contract
sammy44
buna ziua. am incheiat un contract cu o firma de c-tii pt. construirea unei case si desi am dat avans 96% din valoare , constructorul a executat doar partial ... (vezi toată discuția)