avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda contraventionala

Buna ziua. Ma poate ajuta cineva? In luna aprilie 2010 in urma unui control in trafic, ARR a sanctionat societatea mea pentru nerespectarea timpilor de odihna, in acest sens emitand un formular de control in trafic. Pot contesta acest act, avand in vedere ca nici pana in prezent nu am primit vreun proces-verbal de contraventie? Nu se impunea emiterea unui proces-verbal pe langa formularul de control in trafic? Fac mentiunea ca am achitat amenda contraventionala.
Cel mai recent răspuns: ovidana , utilizator 11:01, 17 Noiembrie 2010
In termen de 15 zile de la comuncare,puteti contesta PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Cu toata stima. Dar problema mea tocmai aceasta este ca nu mi s-a emis niciun proces verbal. Decat acel formular de control in trafic
Pentriu solutionare ,fie asteptati comunicare PV ,fie va adresati direct emitentului.,cu solicitarea punerii la dispozitie a documentului
ynocentta a scris:

Pentriu solutionare ,fie asteptati comunicare PV ,fie va adresati direct emitentului.,cu solicitarea punerii la dispozitie a documentului


Imi pare rau dar...:innocent:



In momentul sosirii la sediul societatii a unei copii de pe procesul verbal,in termenul de 15 zile,formulati contestatie impotriva acestuia la instanta competenta teritorial locului constatarii faptei.
Nu aveti niciun interes sa solicitati autoritatii care v-a sanctionat copie de pe procesul verbal pentru ca daca acesta nu va parvine la sediu in termenul legal,acesta se poate prescrie in conditiile mentionate mai jos:


Potrivit art. 13 din OG 2/2001, termen general de prescriptie pentru aplicarea oricarei sanctiunii contraventionale, de 6 luni de la data savarsirii faptei. Cu alte cuvinte, contraventia atrage raspunderea numai daca se aplica o sanctiune in maxim 6 luni de la data savarsirii faptei. Altfel, fapta se prescrie si contravenientul nu mai poate fi sanctionat.

In ce priveste prescrierea executarii sanctiunii, aceasta nu se aplica decat in cazul amenzii contraventionale. Astfel executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie, daca procesul verbal nu a fost comunicat contravenientului, in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

In cazul comunicarii in termen a procesului-verbal, termenul de prescriptie a executarii este cel prevazut de art. 131 Cod de procedura fiscala, si anume 5 ani incepand de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul de a cere executarea silita a creantei provenite din amenda contraventionala.

Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Va multumesc mult pentru raspuns. Procesul verbal nu mi-a fost comunicat, ci doar Formularul de control in trafic, in baza caruia am si achitat amenda. In situatia aceasta pot cere restituitea amenzii achitate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Proces verbal tardiv. mai este necesar sã îl atac în instanþã? monalisaalina monalisaalina Buna seara,va rog lamuriti ma in urmatoarea situatie,am primit o amenda pentru rovinieta,dar procesul verbal este incheiat in data de ianuarie 2011,primind in ... (vezi toată discuția)