avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete masa

Am si eu o nelamurire: este legala acordarea normei de hrana(tichete de masa) daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca pe anul 2008 la instiutie publica(primarie)?
Cel mai recent răspuns: doriali , utilizator 21:15, 2 Martie 2008
depinde de unde se finanteaza aceste tichete de masa. daca sunt prinse in CCM care a fost negociat sa inteleg inseamna ca sumele pt tichete sunt si in buget, nu?
Instituţiile publice centrale şi locale, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002, cu modificările ulterioare, şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu acordă tichete de masă în anul 2008 personalului din cadrul acestora - art.II din OUG nr.90/2007


In cazul in care acordarea acestora este prevazuta in contractul colectiv de munca pe anul 2008 la o institutie publica, atunci acestea se acorda.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Salut ,Va multumesc pentru atentia si sprijinul acordat!
Cu privire la norma de hrana,spor de fidelitate ,premii acordate se sarbatorii ,banii pentru procurarea tinutei(functionari publici si personal contractual di primarii)
Controlorii curti de conturi spun ca exista o decizie a Curtii Constitutionale care ar specifica : "drepturile stabilite prin contractele colective de munca negociate nu sunt legale daca nu sunt prevazute si in legii speciale:"
Va rog sa ma ajute si pe mine cine are cunostiinte despre asa ceva!
Va multumesc!
este vorba de Decizia nr.74 din 2 februarie 2006 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 63/2005 pentru reglementarea unor mãsuri de reducere a cheltuielilor de personal în anul 2005, in motivarea Deciziei curtea a mentionat urmatoarele :
Drepturile salariale ale personalului autoritãtilor si institutiilor publice, inclusiv drepturile suplimentare, sunt stabilite prin lege. Or, în virtutea acestei atributii, legiuitorul poate ca, în functie de modificarea resurselor bugetare, sã intervinã asupra criteriilor de acordare si cuantumurilor valorice ale unor drepturi, sã anuleze ori sã suspende vremelnic acordarea unora dintre drepturile prevãzute. Pe de altã parte, premiile, ca si sporurile sau adaosurile la salariile de bazã, constituie drepturi cu caracter salarial suplimentar, iar nu drepturi fundamentale al cãror exercitiu ar putea fi restrâns numai în conditiile prevãzute de art. 53 din Constitutie.
Articolul 41 alin. (5) din Constitutie, consacrând si garantând totodatã dreptul la negocieri colective si caracterul obligatoriu al conventiilor colective, nu conferã si un drept discretionar pãrtilor la negocierea si stabilirea clauzelor contractelor colective de muncã. Clauzele acestor contracte trebuie sã se întemeieze pe reglementãrile legale existente în materie. Chiar dacã drepturile prevãzute în actele normative trebuie considerate, la încheierea contractelor colective de muncã, ca fiind minimale, inserarea lor în contracte trebuie sã aibã o bazã legalã.





Salut !
Va multumesc din suflet ca ma ajutati sa aduc argumente Curtii de conturi care are diverse interpretari cu privire la drepturile acordate in baza contractului colectiv de munca.
Din raspunsul dumneavoastra sa inteleg ca institutiile publice care au incheiat contracte colective de munca in care au respectat intru totul modelul cadru al CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 2.895 din 29 decembrie 2006
la nivel naţional pe anii 2007-2010
EMIS DE MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITÃŢII SOCIALE ªI FAMILIEI

Încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei risca ca toate clauzele inscrise sa fie ilegale chiar daca in cadrul acestuia se specifica faptul ca unitatile pot sa negocieze si alte drepturi .
Decizia Curtii Constitutionale nu se refera oare la drepturile din anul 2005 cind nu a fost inregistrat si semnat un astfel de contract unic la nivel national,
Atunci inregistrarea contractelor colective la Directia Muncii nu au nici o putere .Curtea de conturi poate sa impute toate drepturile acordate in baza contractelor colective de munca.

Pe viitor ce ma sfatuiti ,cum sa procedam ,mai putem acorda unele drepturi salariatilor ce sunt inserate in contractul colectiv de munca daca nu sunt prevazute si in alte acte normative .
Daca solicitam conduceri unitatii acordarea acestor drepturi ,iar aceasta refuza aceste drepturi oare daca ne adresam in instanta avem cistig de cauza ?

Cu deosebit respect ! Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Cum trebuie procedat ca si salariatii institutiei noastre sa beneficieze de aceste tichete de masa ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Toti salariatii din cadrul institutiei publice in care lucrez vor sa beneficieze de bonuri de masa. Institutia publica are angajati doar ... (vezi toată discuția)
Re- clauze acord colectiv, valabile si in 2010 sebastian23 sebastian23 Am deschis acum un proces in contencios administrativ (-fiind functionar public) cu institutia,pentru neacordarea indemnizatiei de hrana de catre ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa sau contravaloare masa calda ? eugen i eugen i Angajati Primarie oras, ( functionari publici ) nevoiti in urma controlului Curtii de Conturi sa dam inapoi banii primiti pentru contravaloarea masa calda, in ... (vezi toată discuția)