avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete masa

Am si eu o nelamurire: este legala acordarea normei de hrana(tichete de masa) daca sunt prevazute in contractul colectiv de munca pe anul 2008 la instiutie publica(primarie)?
Cel mai recent răspuns: doriali , utilizator 21:15, 2 Martie 2008
problema este ca CCMN pe anii 2007 - 2010 nu se aplica angajatilor institutiilor publice, intrucat drepturile salariale ale acestora sunt stabilite prin legi speciale.
Art.12 alin.1 din Legea nr.130/1996 prevede ca prin contractele colective de muncă incheiate pentru salariaţii instituţiilor bugetare nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale căror acordare şi cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
Buna ziua.Va rog foarte frumos sa-mi dati 1 raspuns daca se poate la o antrebare.Am lucrat la o intreprindere unde s-au dat bonuri de masa cei drept au ramas an urma cu 2 luni la acordarea tichetelor de masa .eu mi-am facut preaviz de 15 zile deci am plecat legal de la ei an 25 februarie.Bonurile de masa s-au acordat pentru luna ianuarie, dar mie mi-a spus directoarea economica sa mai astept, iar bonurile mi le da atunci cand vrea ea, adica doamna directoare de la economic.Tinand cont ca mai trebuie sa primesc si pe luna februarie.precizez ca nu am avut nemotivate am fost 1 muncitor bine vazut de sefi.Ce pot sa fac an acest caz. VA MULTUMESC
mergeti la directorul general unitatii si explicatii situatia.
Salut!
Conform Contractului colectiv de munca au fost stabilite si aprobate drepturi speciale cu referire la sanatate si securitate in munca,fara a fii drepturi de natura salariala astfel:
"Art. 69 (1) Angajaţilor cu contract individual de muncă li se acordă lunar drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, după cum urmează:
- 440 lei pentru angajaţii care la data de 01.04.2007 au un salar de încadrare conform grilei de salarizare sub 500 lei;
- 415 lei pentru angajaţii care la data de 01.04.2007 au un salar de încadrare conform grilei de salarizare între 501 – 900 lei;
-390 lei pentru angajaţii care la data de 01.04.2007 au un salar de încadrare conform grilei de salarizare peste 901lei;
(2) Suma stabilită la data de 01.04.2007 rămâne aceeaşi pe tot parcursul anului 2007 chiar dacă intervin modificări privind veniturile angajaţilor cu contract individual de muncă.Drepturile speciale se vor indexa semestrial cu indicele preţului de consum inflaţionist comunicat de Direcţia Judeţeană de Statistică.
(3) Drepturile ce decurg din acordarea acestor sume se împart în două categorii :

- drepturi pentru menţinerea sănătăţii astfel :
acoperirea unei părţi din cheltuielile cu tratamentele medicale ;
acoperirea unei părţi din cheltuielile cu hrana ;
acoperirea unei părţi din cheltuielile cu medicamentele ;
- drepturi pentru securitatea muncii astfel :
acoperirea unei părţi din cheltuielile determinate de munca prestată în condiţii de stres, de încordare psihică deosebită, expunerea la factori de risc ridicat.
acoperirea unei părţi din cheltuielile de transport în interesul serviciului.
(4) Drepturile lunare speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii se acordă angajaţilor cu contract individual de muncă, în următoarele situaţii :
a) sunt efectiv prezenţi la muncă ;
b) se află în concediu de odihnă şi concediu de boală ;
c) se află în zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie, conform art. 26 din acordul de muncă.
(5) Drepturile lunare speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii nu se vor acorda în următoarele situaţii :

angajatelor aflate în concediu de maternitate ;
angajaţilor cu contract individual de muncă aflaţi în concediu pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani ;
alte tipuri de concedii .
(6) Drepturile speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii se finanţează din titlul “ 20 “ – bunuri şi servicii – astfel cum este prevăzut în clasificaţia indicatorilor bugetari. Aceste drepturi nu afectează fondul de salarii şi se supun regulilor de impozitare prevăzute de codul fiscal.
(7)Aceste drepturi se vor acorda in raport cu posibilitatile economico financiare ale institutiei.

Aceste drepturi sunt legale?
Va multumesc din suflet pentru sprijinul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Re- clauze acord colectiv, valabile si in 2010 sebastian23 sebastian23 Am deschis acum un proces in contencios administrativ (-fiind functionar public) cu institutia,pentru neacordarea indemnizatiei de hrana de catre ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie procedat ca si salariatii institutiei noastre sa beneficieze de aceste tichete de masa ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Toti salariatii din cadrul institutiei publice in care lucrez vor sa beneficieze de bonuri de masa. Institutia publica are angajati doar ... (vezi toată discuția)
Interpretare - "toate celelalte drepturi de care ar fi beneficiat" Paul Simion Paul Simion Speta: angajatul castiga procesul prin care a solicitat anularea deciziei de concediere si obtine o sentinta prin care fostul angajator este obligat sa-i ... (vezi toată discuția)