avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul consum apa apart. fara apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul consum apa apart. fara apometre

Buna ziua,

Din 27 de apartamente in bloc, numai 4 nu avem apometre.
De peste 2 ani de zile nu s-a facut nici o citire a apometrelor din apartamente, toti dand in scris un consum care mi se pare fictiv (1 m cub apa calda 3 pers etc.). Eu m-am sesizat luna trecuta cand pt 6 persoane am platit apa si gazele 7 mil jumate.
Am intrebat-o pe admin. cum calculeaza, mi-a spus scade din ce se inregisreaza la scara blocului ce au declarat cei cu apometru si restul il distribuie la cele 4 ap. necontorizate. Mi-a spus ca n-are ce sa-mi faca, desi e clar ca nu declara nimeni real sau se fura la greu.

Dupa aceasta mica discutie luna asta mi-a venit apa + gaze 3 mil jumate, deci sub jumate.
I-am cerut admin actele primute de la furnizor, cotele declarata, cum a facut calculul, etc. si a refuzat, pe motiv ca sunt confidentiale (?)
Ma duc la presedinte care imi zice ca nu poate sa-mi dea legel decat pe ult. luna

Io am citi legea 230 care zice ca am dreptul la toate actele, voi mai face o incercare sa le obtin azi/maine.

Nu am inteles insa cine stabileste modul de repartizare al consumului de apa (cum se calculeaza). Este stabilit de la asociatie la asociatie? sau se introduce automat sistemul pausal? dar pt cei care refuza citirea contoarelor? (ca asta a fost cica motivul pt care nu s-au citit, ca nu se permite accesul in apartamente; deci de 2 ani n-a mai incercat nimeni sa le citeasca).

multumesc pt orice sfat,

raluca
Cel mai recent răspuns: dolosiv , utilizator 16:50, 10 Aprilie 2008
In primul rand sunt obligati sa-ti arate actele (daca nu au nimic de ascuns). Pentru cei fara apometre, in mod normal trebuie sa existe o hotarare de Consiliu Local care sa stabileasca exact cata apa consuma o persoana pe luna (de ex. la noi in oras exista o asemenea hotarare de mai multi ani, care spune ca o persoana consuma 4,25 mc de apa pe luna), oricum, va trebui sa te interesezi la Primarie si tot acolo sa reclami administratorul si presedintele si sa ceri un control (exista la fiecare Primarie un compartiment care se ocupa de asociatiile de proprietari)
Cu tot respectl, dar cred ca exista o solutie mult mai simpla: apometrul. In acest moment exista un normativ in functie de care se calculeaza consumul in sistem pausal, normativ care se foloseste in masura in care verificarile metrologice ale apometrelor au expirat. In mod normal, la nivelul Primariei locale ar fi trebuirt sa existe o hotarare care sa prevada modalitatea de calcul a consumului de apa in situatia in care nu tot imobilul este contorizat. Daca nu exista, solutia este o hotarare a Asociatiei de proprietari prin care sa se stabileasca modalitatea de calcul a consumului si modalitatea de verificare, adica cu ce periodicitate si in ce conditii se face citirea apometrelor. Cum acest lucru este greu de realizat in practica (hotararea AS. de PR.), solutia este sa contestati lista de plata sau sa solicitati compartimentului de specialitate din cadrul Primariei verificarea documentelor AS. de Pr. Din punctul meu de vedere, dat fiind faptul ca sunt numai 4 ap. necontorizate, solutia este monatrea unui apometru.
Multumesc de rapunsuri. Sunt din Bucuresti, sector 5, zona 13 septembrie. Stiti cumva daca primaria sector 5 are normativ pentru calculul consumului de apa?
De cand mi-a zis sfidator admina cum calculeaza si ca n-are ce sa ne faca, a 2-a zi mi-am pus apometre, nu facusem asta deoarece credeam ca dureaza mult si se face mizerie in casa.
Dupa ce i-am comunicat adminei ca mi-am pus apometre, mi-a zis ca atunci skimba sistemul de calcul consum, poate trece pe pausal.

L-am mai contactat de 2-3 ori pe presedinte si de fiecare data imi promite ca vine cu actele pe ultimele luni, dar nu s-a intamplat si devine si iritat......

Totusi, cum ii pot obliga sa citeasca odata apometrele de la toti locatarii si toata diferenta care se constata (sunt sigura, nu cred ca 3 pers pot consuma 3 m apa rece etc) sa o compenseze catre cei fara apometre?
Desi si presedintele da niste consumuri total ne-reale?

ma gandesc la o cerere de citire apometre pentru a-si dovedi buna credinta.

multumesc,
raluca
Toate raspunsurile pe care le doriti le puteti afla din PV al Ad.Generale, daca sa pus in discutie problema
persoanelor contorizate si necontorizate.Daca in Ad.Gen. nu s-a stipulat explicit cine citeste
apometrele si la ce data atunci adm. nu are nici o vina ca nu citeste apometrele.Ceea ce priveste problema persoanelor necontorizate din punctul meu de vedere exista doua posibilitati, dintre care una morala si una legala, si anume:- 1. -se imparte valoarea facturi de apa la numarul de persoane din bloc si se obtine lei/ persoana .- 2.- exista o hotarare a ANRSC din care rezulta ca o persoana necontorizata consuma 5 m3 de apa rece si 3 m3 de apa calda.
DECI, sa fim intelesi , NU adm.,presedintele, sau altcineva schimba modalitatea de repartizare pe lista de plata a consumului de apa calda sau rece CI NUMAI CU ACORDUL SI PRIN HOTARARILE ADUNARI GENERALE.
Cu o solicitare scrisa pentru citirea apometrelor obligati com.executiv sa faca acest lucru, este legal, dar daca nu sunt de acord cu aceasta solicitare atunci puteti solicita biroul cu as.de proprietari de la primaria de care apartineti. De mentionat ca trebuie sa aveti si d-voastra o copie a solicitarii semnata de catre presedintele asociatiei sau de un membru al comitetului executiv.
In mod normal se da consumul de apa de catre fiecare locatar, iar daca apare diferenta intre consumul dat ci cel citit si facturat de Apa Nova, acea diferenta se imparte la nr. de locatari.

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Cat costa apa la intretinere la bloc? andreiSRR andreiSRR Locuiesc intr-un bloc unde consumul de apa este mixt, adica unii locatari au apometre (mai putin de jumatate), altii (inclusiv eu) nu au, inca. In primul ... (vezi toată discuția)