avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract de vanzare-cumparare: consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract de vanzare-cumparare: consecinte

In anul 2002, in ziua cand am implinit 18 ani, bunicii mei m-au obligat sa scriu o hartie de mana, din care reiesea ca vand casa si o suprafata de 0,03 ha (din un total de 800 mp) vecinului din spatele casei pentru suma de 1.400 lei, eu avand titul de mostenitor.
In ziua respectiva am primit suma de 1.200 lei urmand ca restul de 200 lei sa o achite alta data, lucru care nu s-a mai intamplat.

Pentru suma de 1.200 am semnat pe foia scrisa de mine.
Pe aceeasi foie au mai semnat ca martori 4 vecini, eu si cumparatorul.
Ce valoare are aceasta hartie deoarece eu as vreau sa vand aceasta casa?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 22:42, 15 Noiembrie 2010
aceasta hartie are valoarea unui antecontract.
dar pentru mai multe detalii ar trebui studiate actele.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
As mai avea o intrebare, pot anula acea hartie in instanta?
Eu trebuie sa plec din tara si as vrea sa vand casa si locul respectiv dar nu vreau sa am probleme apoi.

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,

De principiu cuvantul dat ar trebui sa fie irevocabil. Asta e in teorie. In practica oamenii vor sa poata reveni asupra cuvantului dat si gasesc diferite motivari. "M-au obligat bunicii" ziceti d-voastra fara a da nici un fel de alte explicatii. Mi ziceti ca vreti sa vindeti casa cu toate ca in 2002 v-ati mai angajat odata ca faceti acelasi lucru (ma rog, obligat de bunici). Haideti sa ne lamurim impreuna:
1. Cine era in POSESIA (cine folosea) casa si terenul ce au facut obiectul actului din 2002 la data incheierii acelui act?
2. Din anul 2002 si pana in prezent cine a exercitat posesia casei si terenului ce au facut obiectul actului din 2002?
3. In ce modalitate v-au obligat bunicii sa incheiati actul?
4. Noul cumparator are vreo legatura cu cel vechi?
5. A fost cumva vandut imobilul in cauza de catre parinti d-voastra ori de catre persoana pe care ati mostenit-o?
Contractul din 2002 are valoarea unui inscris prin care v-ati asumat obligatia de a vinde celeilalte parti. Nu e un act de vanzare cumparare ci unul care are ca efect obligatia d-voastra de a vinde. Povestiti toata situatia respectand cat se poate ordinea cronologica iar daca cealalta parte a procedat gresit sau nu a exercitat posesia dupa ce a contractat va voi indica o solutie la problema d-voastra. Daca insa e vorba despre o atitudine imorala - de genul sa va indicam cum sa nu va respectati obligatia asumata anterior fara a suferi consecinte negative - cred ca ati gresit forumul. Avocatura este o profesie onesta.
ca sa vindeti trebuie sa promovati o actiune in instanta prin care sa solicitati rezolutiunea acelui antecontract.
Situatia este mai complicata si primul msg a fost mai succint.
Deci, bunici chiar in ziua cand am implinit 18 ani m-au pus sa scriu aceasta hartie, spundu-mi ca asa e bine, si ca stiu ei mai bine ce fac, parinti mei murisera si eu stateam la ei, dar nu in acea casa.
Prin acea hartie vindeam casa si o parte din teren, nu toata curtea.
Oricum un teren de 800mp si o casa nu pot costa doar 1400 lei, si nici asa cumparatorul nu a platit toata suma stipulata. Atunci am facut ce mi s-a spus, eram si dupa moarte tatalui, stateam la bunici si i-am ascultat.
Mai precizez faptul ca nici succesiunea nu este facuta dupa moarte tatalui, dar bunici au spus ca sunt singurul copil si ca pot sa ii dau casa vecinului prin acea hartie scrisa de mine.
Eu am venit la Bucuresti, casa fiind in jud. Teleorman. Acest domn a muncit terenul in totalitate si nu cat aparea in acea hartie, nu s-a mutat in casa, aceasta este nelocuita de atunci.
Nu am facut nici un act la notariat, deci la primarie eu figurez ca si proprietar de aceea de atunci eu am platit impozitul pe casa si teren.
Eu nu contest faptul ca avocatura este o profesie onesta tocmai de aceea am apelat la acest forum.
Cum am mai spus cam in februarie trebuie sa plec din tara si nu stiu ce sa fac pentru ca daca vand, nu vreau sa existe probleme apoi.
Pot sa ii inapoiez respectivului domn suma de 1200 lei dar cum, pentru ca nu vrea. Sustine ca este casa lui.

Alte discuții în legătură

Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Partaj divort gstl gstl Buna ziua, Sunt in proces de divort cu sotul meu, nu ne intelegem sa facem partaj pe cale amiabila; detinem in comun 1apartament, o casa mostenire de la ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare avocat sanmih27 sanmih27 Salut,va rog daca puteti puteti sa ma ajutati intr o problema,in urma cu 2 luni m am prezentat la avocat inpreuna cu vanzatorii eu fiind cumparatorul unui ... (vezi toată discuția)