avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Service auto in INSOLVENTA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Service auto in INSOLVENTA

Buna ziua, am si eu o nelamurire daca ar putea sa ma ajute cineva; mai pescurt: In luna aprilie 2009 am avut un accident de circulatie la care politia rutiera a gasit vinovat pe celalalt conducator auto de neacordare de prioritate, apoi cu acordul asiguratorului (polita de asigurare RCA) de la soferul vinovat am introdus masina intr-un service auto pentru reparatii (mentionez ca s-a facut constatarea de catre asigurator si s-a acceptat un deviz de pana la 35000 ron).Reparatiile au durat cca 11 saptamani, am scos masina din service, apoi la cateva zile am reintrodus masina in service pentru niste retushuri si mici reparatii (care tineau tot de accident si care nu au fost remediate initial), dupa cateva zile am avut neplacuta surpriza sa ma anunte ca "asigurarile si-au revizuit pozitia si au hotarat ca este culpa comuna - in urma unei expertize tehnice auto-si ca ei platesc doar jumatate din suma devizului de plata (total 34700; adica 1/2=17350 lei) - mentionez ca este vorba de un microbuz Mercedes-Benz -Sprinter destinat transportului de persoane (imatriculat pe societate)- , cealalta jumatate revenindu-mi mie obligatia sa o platesc.Cum nu am avut de unde sa platesc atatia bani, a ramas masina in service (sub forma de gaj) pana la plata totala a devizului de plata.
Am dat in judecata pe soferul vinovat de producerea accidentului iar acesta a introdus in cauza si pe asigurator,dar dupa cum se misca sistemul judiciar in Romania suntem in noe.2010 si deabia am avut 1 termen de judecata....si cred ca mai dureaza inca 4-5 luni.
Problema acum este alta, am fost saptamana trecuta pe la service si cei de acolo mi-au spus "sa le dau odata banii, ca ei s-au saturat de cand stau cu banii blocati....etc" , ca ei nu au nici o treaba cu asigurarile si cu procesul meu si ca ar fi bine sa ma misc in cateva zile sa i-au masina de acolo ca service-ul a intrat in INSOLVENTA si ca daca nu le platesc se va ocupa "altcineva de recuperat banii" (o firma de recuparat- cu executor - ceva de genul asta)
Intrebarea mea este: ce se poate intampla in acest caz cu masina mea? , care ar fi cel mai dramatic scenariu ce se poate intampla si ce ma sfatuiti sa fac?
(imi cer scuze ca am scris atat de mult, dar am vrut sa fiu cat mai explicit)
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: laur007 , utilizator 10:19, 23 Noiembrie 2010
Dv. va trebui sa chemati in judecata asiguratorul RCA al celui considerat vinovat initial pt ca v-a indus in eroare. Soferul celalalt v-a dat polita RCA. mai mult de atat nu are ce sa faca. El este acoperit de polita RCA. Asiguratorul va trebui sa va motiveze decizia si pt asta va trebui sa mergeti la o conciliere cu el. Apoi dupa ce va prezinta motivatia va puteti adresa instantei. Sfatul meu este sa va angajati un avocat specializat in daune din asigurari si sa-i urmati intocmai sfaturile.In ce priveste insolventa reparatorului dupa parerea mea executorii nu se pot atinge de bunuri care nu apartin de service chiar daca aceste bunuri se gasesc temporar in incinta pusa sub sechestru etc.
Va multumesc de raspuns, accidentul s-a produs din vina celuilalt conducator auto, mai exact: a plecat de pe loc cu intentia de a vira la stanga pe un drum cu 2 benzi pe sens, efectiv a travrsat in mod aventurier soseaua de la dreapta spre stanga fara sa se asigure, a intrat in mine care ma deplasam pe directia inainte(eu m-am trezit pur si simpulu cu el in fata, apoi a intrat in mine).In incercarea mea de evitare a lui am ajuns pe contrasens (accidentul s-a produs la axul drumului), eu din accident m-am ales cu fractura la bratul drept, iar de aici a inceput "circul".Politia a dispus o expertiza tehnica (pentru ca a fost accident cu victime- eu fiind victima-) si in acea expertiza eu am fost gasit cu viteza de 96.7 km/h, si desi scrie destul de clar ca celalat sofer a plecat de pe loc fara sa semnalizeze si sa se asigure, desi politia mi-a facut "Anexa 2" catre asigurari gasindu-l vinovat pe celalalt; m-am prezentat la asigurari, au dat "acceptul de intrare in reparatie" (expertiza tehnica era deja depusa la dosar), apoi si-au dat "acceptul de plata" la finalizarea repartiei, cum am mai spus am scos microbuzul din service, ghinionul meu ca nu au facut ăia treaba bună pâna la capat, a trebuit să duc din nou masina in service si....a aparut fax-ul de la sediul central al asiguratorului de la Bucureşti (am uitat să mentionez că treaba asta s-a întâmplat la Iasi) si ei mi-au spus că "s-a bagat Bucurestiul peste ei" cand i-am intrebat de ce s-au razgandit.Eu initial nu am vrut nici un fel de daune (in afara de reparatia masinii) nici de la soferul vinovat, nici de la asigurari (desi avem un certifict medico-legal de 85-90 de zile de ingrijiri medicale pe care nu il depusesem la dosar), dar cand am vazut ca au dat ei "culpa comuna", mi-a spus cineva sa depun certificatul medico-legal la politie si i-a facut dosar penal la clelalalt sofer de vatamare corporala grava si acum au chemat in instanta si pe asigurator (de fapt ăsta era si scopul).Acum am de gand sa le cer si daune morale si medicale,dar procesul banuiesc ca va mai dura cateva luni si m-au speriat cei de la service cu insolventa lor, mi-e frica sa nu valorifice vre-un executor judecatoresc masina pana termin eu cu procesul.
Ce ma sfatuiti sa fac?:(
Va multumesc inca odata!
V-ati angajat un avocat specializat pe asigurari? Daca nu, faceti-o cat mai curand !
Nu aveti de ce va teme ca va pune masina sub sechestru.
OK, nu poate sa puna masina sub sechestru, si atunci ei: service-ul auto sau dupa caz, firma care lichideaza service-ul dupa ce ei vor intra in faliment, cum isi vor recupera prejudiciul de la mine (diferenta de plata pe care nu au platit-o asigurarile 17100 lei)?
nu cred ca va exista atata bunavointa din partea lor sa astepte terminarea procesului pe care il am eu cu cel vinovat de comiterea accidentului- implicit cu asigurarea lui.
daca ar putea cineva sa imi spuna procedura lor de recuperare a prejudiciului in cazul meu, Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Service auto in insolventa laur007 laur007 Buna ziua, am si eu o nelamurire daca ar putea sa ma ajute cineva; mai pescurt: In luna aprilie 2009 am avut un accident de circulatie la care politia rutiera ... (vezi toată discuția)
Refuz de polita rca faranumeeu faranumeeu Buna. Am avut un accidert rutier(am fost lovit din spate) soferul si-a recunoscut vina, am fost si la politie si s_s intocmit pv dar refuza sa_mi dea polita ... (vezi toată discuția)
Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)