Buna ziua.As avea o intrebare. Locuies intr-un bloc cu 15 ap. -5 pe o coloana, Ultimul proprietar de pe coloana a hotarat sa izoleze cu tabla . Nu a existat nici o sedinta , nici un acord intre mine si el. Hotararea ne-a fost cominicata intr-o joi iar luni lucrarile au inceput, Pretul pe apartament ajunge la 3500 ron, acesta fiinda adaugat la intretinere in fiecare luna ..cate 200 ron..hotarare care nici macar nu ne-a fost cominicata ... Din 5 persoane de pe coloana au fpst de acord doar 3 aici fiind inclus si proprietarul care s-a ocupat de tot, Proprietarul in cauza nu a cautat cel mai bun pret, lucrariile fiind facut cu un amic, care este cunoscut pentru usurita cu care emite o factura. Am cerut sa vedem actele cu care au fost efectuate lucrarile dar in schimb am vazut doar injuraturi si calomnii la adresa noastra. Au zis ca ne vor da in judecata .? Ce drepturi am in acest caz. Este corect sa platesc niste bani pentru care ei nu au o justificare legala.Pretul este f mare..si pe langa tabla si-au mai captusit cu scandura groasa tot podul ..ca o izolatie. Tot eu trebuie sa ii suport luxul?
Aveti asociatie de proprietari in acel bloc?
Daca avea probleme cu infiltratiile de apa, sigur, trebuia reparat, dar aici intervine consensul celorlalti vecini carora le cere bani.....pe care inteleg ca dumnealui nu l-a obtinut.
De dat in judecata va poate da, dar pentru care motiv? Ca nu-i platiti cat cere el? Mi se pare exagerat. Aici e vorba de proprietatea comuna si nu poate nimeni dintre proprietari sa faca ce-i trece prin cap pe acest teritoriu fara sa aiba acceptul celorlalti.
In cazul asociatiei de proprietari lucrurile sunt total diferite.
Acoperisul ,in cadrul unui condominiu reprezinta parte comuna , a carei intretinere/reparatie reprezinta responsabilitatea asociatiei de proprietari
In situatia mentionata ,in care asociatia de proprietari nu a dispus executarea partiala a acoperisului,cand se refuza prezentarea formalitatilor si documentelor legale,cand nu exista garantia lucrarii avand in vedere ca este realizata acoperire partiala,dvs ca si proprietar,va revin eventuale oblgatii numai dupa ce beneficiarul lucrarii prezinta intreaga documentatie care a stat la baza reparatiei acoperisului
Trebuie sa clarificati cateva lucruri.
- unu, daca chiar trebuie aceasta lucrare( daca deja 3 siau dat acordul inseamna ca da).
- doi, cat costa o asemenea lucrare. Pretul cerut de acesta trebuie sa fie apropiat de pretul pietei. Interesati-va, e usor de spus ca suma pare mare, dar in practica s-ar putea sa fiti surprins. Deci clarificati si acest aspect.
In functie de clarificarea acestor aspecte veti sti ce sa faceti in continuare.
Binenteles ca, cheltuielile lucrarii vor trebui justificate cu documente, insa chiar si asa. daca pretul este mult peste cel al pietei, intr-un eventual proces nu va avea castig de cauza. 2,3 devize de lucrare de la firme de incredere vor demonta documentele justificative aduse.
initial asociatia de proprietari nu a avut nici o legatura. Ce au facut au facut de capul lor...Vazand ca nu pot ajunge cu vecinii la un consens "au apelat" la presedintele de asociatie care nici nu era in tema cu reparatia acoperisului si astfel brusc peste noapte ..acoperisul a fost facut prin asociatie. Am fost la cateva firma de c-tii si am scos proforme .peste 2700 nu costa,,ce este pana la 3.500 face parte din luxul lor..eu nu ma pricep la lucrurile aceste ..sunt asistent medical..cei 2 care si-au dat acordul sunt genul de persoane pentru care 3500 nu inseamna nimic..
Diferenta e de vreo 25 %, nu e chiar mare, dar totusi conteaza. Supuneti aceasta problema in atentia presedintelui de asociatie.
Trebuie sa mai stiti 2 lucruri. El nu poate sa va dea in judecata sub nici o forma si nici bani sa obtina de la dumneavoastra, personal. Pentru a-si recupera banii pe lucrare trebuie sa discute cu asociatia. Va merge la presedintele de asociatie cu documentele ce justifica cheltuielile, si daca sunt in regula, asociatia "va trebui sa-i deconteze" aceste cheltuieli(mai putin partea lui). de obicei in timp, pe masura ce platesc proprietarii.
Mai departe asociatia va repartiza aceste cheltuieli proprietarilor din condomiu.
Insa atentie!, cheltuielile trebuie impartite la toti proprietarii din asociatie, dupa cota parte indiviza si nu doar la cei de pe coloana.