michou a scris:
1. Am dreptul sa beneficiez de aceste 2 zile de concediu pentru acest contract de 6 luni? se plateste acest concediu de odihna?
Da. Da.
2. Pentru aceste 6 luni de munca cate zile de concediu trebuie sa primesc? Se calculeaza referitor la norma intreaga sau norma lucrata?
Angajatul cu norma partiala are aceleasi drepturi ca si angajatul cu norma intreaga, numai ca unele se aplica proportional. Adica salariul ti se da proportional fata de cat ai avea la aceeasi munca cu norma intreaga. in mod similar, si durata partiala are doar efectul proportionalitatii numarului zilelor de concediu fata de anul calendaristic. Concret, intr-un an ai dreptul la 21 de zile de concediu (conform CCMN), ceea ce inseamna ca la 6 luni ai dreptul la 21/2 rotunjit in favoarea salariatului, deci 11 zile de concediu. Refuzul angajatorului trebuia sa aiba motivare justa (ca nu se poate fara tine), altfel e doar un abuz.
3. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
Adreseaza-te in scris, cerand raspuns in scris. Insista asupra faptului ca dreptul la concediu nu poate fi supus niciunei limitari sau renuntari.
4. M-ar ajuta si legile care reglementeaza aceste aspecte..
N-ai sa gasesti lucrurile de mai sus stipulate expres. Ideea e ca prevederile speciale ref munca cu timp partial si pe perioada determinata nu impun conditii speciale de efectuare a concediului. Poate iti sunt de folos:
Art. 139 - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 86 - (1) Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
(2) În sensul alin. (1), salariatul permanent comparabil reprezintă salariatul al cărui contract individual de muncă este încheiat pe durată nedeterminată şi care desfăşoară aceeaşi activitate sau una similară, în aceeaşi unitate, avându-se în vedere calificarea/aptitudinile profesionale.
(3) Atunci când nu există un salariat permanent comparabil în aceeaşi unitate, se au în vedere dispoziţiile din contractul colectiv de muncă aplicabil. În cazul în care nu există un contract colectiv de muncă aplicabil, se au în vedere dispoziţiile legislaţiei în vigoare sau contractul colectiv de muncă la nivel naţional.
Art. 103 - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.