avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna CIM perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna CIM perioada determinata

Am urmatoarea problema:

Am functia de baza de 2 ani in invatamant norma intreaga cu carte de munca. In paralel m-am angajat la o societate cu CIM perioada determinata pentru 6 luni cu norma de lucru de 2 ore/zi. . Am solicitat in aceasta perioada de 6 luni 2 zile de concediu odihna si angajatorul la care am acest contract mi-a spus ca nu mi-l acorda si nici nu-l poate plati, si ca pot sa il cer numai la functia de baza in invatamant. In legatura cu aceasta situatie as avea cateva intrebari:
1. Am dreptul sa beneficiez de aceste 2 zile de concediu pentru acest contract de 6 luni? se plateste acest concediu de odihna?
2. Pentru aceste 6 luni de munca cate zile de concediu trebuie sa primesc? Se calculeaza referitor la norma intreaga sau norma lucrata?
3. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
4. M-ar ajuta si legile care reglementeaza aceste aspecte..

Va multumesc pentru timpul acordat si raspunsurile oferite...
Cel mai recent răspuns: michou , utilizator 10:16, 22 Februarie 2008
michou a scris:
1. Am dreptul sa beneficiez de aceste 2 zile de concediu pentru acest contract de 6 luni? se plateste acest concediu de odihna?

Da. Da.

2. Pentru aceste 6 luni de munca cate zile de concediu trebuie sa primesc? Se calculeaza referitor la norma intreaga sau norma lucrata?

Angajatul cu norma partiala are aceleasi drepturi ca si angajatul cu norma intreaga, numai ca unele se aplica proportional. Adica salariul ti se da proportional fata de cat ai avea la aceeasi munca cu norma intreaga. in mod similar, si durata partiala are doar efectul proportionalitatii numarului zilelor de concediu fata de anul calendaristic. Concret, intr-un an ai dreptul la 21 de zile de concediu (conform CCMN), ceea ce inseamna ca la 6 luni ai dreptul la 21/2 rotunjit in favoarea salariatului, deci 11 zile de concediu. Refuzul angajatorului trebuia sa aiba motivare justa (ca nu se poate fara tine), altfel e doar un abuz.

3. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?

Adreseaza-te in scris, cerand raspuns in scris. Insista asupra faptului ca dreptul la concediu nu poate fi supus niciunei limitari sau renuntari.

4. M-ar ajuta si legile care reglementeaza aceste aspecte..

N-ai sa gasesti lucrurile de mai sus stipulate expres. Ideea e ca prevederile speciale ref munca cu timp partial si pe perioada determinata nu impun conditii speciale de efectuare a concediului. Poate iti sunt de folos:

Art. 139 - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 86 - (1) Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

(2) În sensul alin. (1), salariatul permanent comparabil reprezintă salariatul al cărui contract individual de muncă este încheiat pe durată nedeterminată şi care desfăşoară aceeaşi activitate sau una similară, în aceeaşi unitate, avându-se în vedere calificarea/aptitudinile profesionale.

(3) Atunci când nu există un salariat permanent comparabil în aceeaşi unitate, se au în vedere dispoziţiile din contractul colectiv de muncă aplicabil. În cazul în care nu există un contract colectiv de muncă aplicabil, se au în vedere dispoziţiile legislaţiei în vigoare sau contractul colectiv de muncă la nivel naţional.

Art. 103 - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Sa inteleg ca trebuie sa beneficiez pentru acest CIM perioada determinata de 6 luni cu norma de lucru de 2 ore/zi de 11 zile concediu de odihna platite? 11 zile nu ar corespunde de fapt contractului de 6 luni dar cu norma intreaga 8 ore zi? Aceste 11 zile de concediu nu afecteaza concediul de la functia de baza (21 zile)? Multumesc pentru raspunsuri....
michou a scris:
11 zile nu ar corespunde de fapt contractului de 6 luni dar cu norma intreaga 8 ore zi?

Nu, legea nu face aceasta distinctie. Ziua de lucru e zi de lucru, indiferent ca are 2, 4 sau 8 ore.

Aceste 11 zile de concediu nu afecteaza concediul de la functia de baza (21 zile)?

Nu doamna, fiecare contract e cu concediul lui.
Va multumesc pentru timpul acordat si raspunsurile oferite. Problema s-a rezolvat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna komon komon sunt angajata la doua firme si as dori sa stiu daca am dreptul la fiecare societate la 21 zile de concediu de odihna (vezi toată discuția)
Concediu de odihna cim perioada determinata ddea ddea La punctul privind concediul din contractul individual de munca,pentru un angajat pe perioada determinata de 3 luni cu timp de lucru partial de 4 ore,se trec ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna - timp partial de munca manx manx Buna seara! Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta...Am intrebat diferite persoane si am primit raspunsuri diferite, evident! Pentru un contract cu timp ... (vezi toată discuția)